Kašparů rezignoval na členství v Radě ČT, měl skončit v květnu

Psychiatr a kněz Jaroslav Maxmilián Kašparů rezignoval na své členství v Radě České televize. Důvodem je jeho zdravotní stav. Rezignační dopis datoval k 17. březnu. Informovala o tom ČTK. Mandát mu měl končit ke konci letošního května a Kašparů už ho neobhajoval. Do rady ho navrhla Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů.

Kašparů řekl, že jeho zdravotní stav je špatný, téměř nevychází z domu a bude trvat tři měsíce, než bude schopen i jiných aktivit než ležet doma v posteli. „Nechci, aby se říkalo, že Kašparů bere plat a leží doma,“ zdůvodnil svoji rezignaci.

Rada České televize je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost ČT. Do působnosti náleží například jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií, schvalovat rozpočet a závěrečný účet nebo kontrolovat plnění rozpočtu ČT.

Členy rady volí Poslanecká sněmovna. Veřejné slyšení, které volbě předchází, pořádá sněmovní volební výbor. Takové slyšení se konalo minulý týden. Poslanci na dubnové schůzi vyberou čtveřici radních na čtyři volná místa, která se uvolní k 30. květnu. Svůj mandát neobhajuje vedle Kašparů ani Jaroslav Dědič. Naopak dosavadní členové Jiří Kratochvíl a Daniel Váňa kandidují znovu.