Covid pas pomůže cestování, hájí jej Jourová. Europoslanci Konečná a Zahradil chtějí znát víc detailů

UK: Evropa chystá covid pasy (zdroj: ČT24)

Turistická sezona klepe na dveře a my musíme být připraveni umožnit lidem cestovat po Evropské unii bez zmatků a byrokratické zátěže, obhajovala místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO) chystaný covid pas. Místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná si u něj všímá například možného rizika pro osobní údaje a vidí nerovného přístupu s ním spojeného. Europoslanec a expert ODS pro zahraniční politiku Jan Zahradil by pak chtěl vědět více praktických podrobností pro jeho užívání.

Evropská komise nyní poprvé představila digitální pas, který by měl v době pandemie usnadnit cestování po Evropě. S novým potvrzením by měli smět cestovat lidé očkovaní proti koronaviru, ale i ti s negativním PCR testem nebo s přirozeně vytvořenými protilátkami. Očkovací pasy už dřív prosazovaly země střední Evropy včetně Česka nebo jihoevropské státy těžící z turistického ruchu.

„Přicházíme se systémem, který bude uznáván všude stejně. Budete mít absolutní jistotu, že se nemůžete zklamat, že někam přijedete a budete posláni zpět,“ uvedla Jourová v pořadu Události, komentáře.

Nedomnívá se, že by v něm byla nějaká nespravedlivost, protože obsahuje i další kritéria, tedy testy či prodělaný covid. Certifikát považuje za velmi důležitý pro odblokování turistického ruchu. Dodala, že bude zdama a návrh na jeho vznik půjde nyní do legislativního procesu v Evropském parlamentu a vyjadřovat se k němu budou i členské země EU.

Konečná považuje za problematické to, že ne všichni lidé, kteří se chtějí nechat naočkovat, tak mohou učinit. Poukázala na podle ní nevýhodnou smlouvu, kterou Evropská komise uzavřela s firmou AstraZeneca. Kritizovala, že snižuje dodávky a nemá za to žádné postihy. Doporučila EK se hlavně zaměřit na dostatek vackín v každé zemi. Dodala, že pro některé rodiny bude hrát kritérium také cena PCR testů. 

Zahradil se domnívá, že požadavek na mezinárodní certifikát je legitimní a přirovnal ho k mezinárodnímu očkovacímu průkazu. Vidí však nerovnost mezi lidmi očkovanými zdarma a lidmi testovanými za poplatek.

Chtěl by také znát technické podrobnosti fungování certifikátu. Například, zda budou kontroly na hranicích. Jourová řekla, že by být neměly, ale uznala, že přes tlak EK tak nyní činí šest zemí Unie.

  • Digitální zelený certifikát, jak osvědčení nazývá Komise, bude postaven na trojici kritérií, která budou mít stejnou váhu: očkování, negativní PCR či antigenní test a přítomnost protilátek v těle. Každý členský stát se podle návrhu bude moci rozhodnout, jaké stanoví podmínky pro majitele osvědčení, budou však muset být pro všechny lidi stejné.

V pořadu se také hovořilo o tom, zda se bude uznávat i očkování dalšími vakcínami, například ruskou či čínskou. Jourová řekla, že státy se dohodly, že se bude trvat na očkování vakcínami, které projdou Evropskou lékovou agenturou. Ale že jednotlivé státy mají možnost uznávat i jiné vakcíny. Doplnila, že například Sputnik V možná do června ještě prověření stihne.

Konečná čeká, že schvalování pasu do červnového startu turistické sezony bude ještě složité. Obává se také, aby při jeho vzniku nedošlo ke zneužití osobních údajů. Poukázala i na možnost, že některé varianty viru nebudou moci být odhaleny PCR testy, jak to tento týden u jedné z nich oznámila Francie. 

Zahradil také upozornil na to, že některé země mohou pravidla pro cestování v zájmu svého turistického ruchu ještě dál rozvolnit, čili nepůjde pak o jednotná pravidla. Nevyloučil, že pak může vzniknout určitý chaos.