Za stíhání kvůli knize dostane bývalý šéf muslimské obce ještě 205 tisíc, miliony ani omluvu nevysoudil

Za nezákonné trestní stíhání dostane bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka necelých 600 tisíc korun. Soud mu nově přiznal 205 tisíc korun odškodného nad rámec 380 tisíc, které mu již vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. Je to řádově méně, než Sáňka chtěl – stát žaloval téměř o deset milionů korun a žádal také veřejnou omluvu. Verdikt pražského městského soudu je pravomocný.

Městský soud se zabýval odvoláním Vladimíra Sáňky proti loňskému verdiktu obvodního soudu, který mu přiznal nárok na 202 tisíc korun. Místo požadovaných milionů však odškodné zvýšil pouze o tři tisíce s odkazem na další náklady na obhajobu v trestním řízení. Na další peníze za nemajetkovou újmu ani na požadovanou omluvu nemá Sáňka podle městského soudu nárok.

Někdejší předseda pražské muslimské obce zakládal své požadavky na rozsáhlé medializaci své trestní kauzy. Ve svém aktuálně zamítnutém odvolání mimo jiné uvedl, že Sáňka čelil nenávistným komentářům již před zahájením trestního stíhání, a to z důvodu jeho víry.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Heleny Karetové není však to, že se o kauze psalo, věc státu. „Stát není odpovědný za újmu, která měla žalobci vzniknout medializací, protože nebyl prokázán exces orgánů činných v trestním řízení,“ řekla k tomu předsedkyně odvolacího senátu Helena Karetová.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových naopak chtěl dosáhnout toho, aby Sáňka nedostal již nic nad rámec toho, co mu uhradilo ministerstvo. 

Vladimír Sáňka čelil obžalobě za údajnou podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Souvisela s tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci textu od Bilala Philipse. Kniha podle dřívějšího vyjádření ministerstva vnitra propaguje salafijský směr islámu, jenž hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím. Soudy však nakonec rozhodly, že salafismus není hnutím, nýbrž teologickým směrem konzervativního islámu. Pravomocný zprošťující verdikt si muž vyslechl v květnu 2018, loni osvobození potvrdil Nejvyšší soud.

Sáňkovo stíhání trvalo 49 měsíců, začalo v dubnu 2014 policejní razií. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu tehdy vnikl do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce v Praze a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě. Sáňka už dříve zkritizoval, že se zásah odehrál v době, kdy začínala páteční bohoslužba. Policisté podle něj věřící zastrašovali, ponižovali a vyhrožovali jim zastřelením, pokud se pohnou. Odmítl také tvrzení policie, že chystal masivní distribuci knihy. Ohradil se rovněž proti tvrzení, že text je xenofobní a šíří nenávist k méněcenným rasám.