Sociální demokraté se k volbě vedení sjedou on-line

Volební sjezd ČSSD se 9. a 10. dubna bude konat on-line formou, řekl předseda strany, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Sám se chystá obhajovat funkci. Preferoval by osobní jednání, neumožňuje to však podle něj epidemická situace kolem covidu-19. Strana původně kvůli pandemii sjezd posunula z ledna, doufala, že v dubnu už se bude moci sejít osobně v Hradci Králové.

„Je vždy lepší si vše vyříkat napřímo,“ sdělil Hamáček s tím, že to bohužel aktuální situace neumožňuje. Strana na webová jednání postupně přešla i u jiných orgánů. V příštích týdnech se uskuteční on-line i krajské konference, které nominují delegáty a také své kandidáty do čela strany.

Sjezd má zvolit nové vedení a hodnotit nevydařené výsledky loňských krajských a senátních voleb.

Sjezdy odkládají i další strany. Přes internet se uskutečnil na konci ledna například sjezd Zelených, kteří jednají s ČSSD o spolupráci ve volbách. On-line se konalo i jednání celé členské základny Pirátů.

Sjezd opakovaně odkládá KSČM, lidovci ho z května posunuli o rok. ANO v listopadu odložilo republikový sněm z letošního ledna, v polovině února pak na dálku rozhodlo o prodloužení funkčního období vedení a dalších orgánů o rok do 17. února 2022.