Zdravotníci z nemocnic mají jisté odměny, záchranáři dostali jen slib. Jsme první na ráně, poukazují

UDÁLOSTI: Vláda nezahrnula záchranáře mezi personál, který nejpozději v květnu dostane odměny ze státního rozpočtu (zdroj: ČT24)

Kdo se s covidem-19 dostane do nemocnice, často přijíždí sanitkou. Zatímco však zdravotníkům, kteří o něj v nemocnici pečují, schválila vláda mimořádnou vysokou odměnu, ti, kteří je přivážejí, se zatím musí spokojit se slibem, že na ně v budoucnu také dojde. Odborům se navíc nelíbí ani výše případné odměny pro záchranáře.

Vláda schválila počátkem týdne mimořádné odměny pro zdravotníky, kteří pracují v nemocnicích. Ocenila tak jejich lví podíl na boji s koronavirovou pandemií. Rozhořčila tak ale záchranáře, kteří žádné takové ocenění nedostali.

Poukazují na to, že i oni se denně s covidem-19 setkávají, třeba ti vysočinští vyjíždějí k pacientům nakaženým touto nemocí zhruba v polovině případů. „Jsme první, kdo přijde s pacientem s covidem do styku. Kolikrát ti pacienti ani nemají ochranné prostředky, my jim je musíme dát a sami jsme v té chvíli covidu vystaveni,“ podotkla záchranářka Jana Sošková. Zatím ale žádnou odměnu nemají jistou.

Téma ostatně řešili i opoziční politici. „Zdravotnické záchranné služby jsou teď i po celou dobu pandemie opravdu enormně vytíženy,“ zdůraznil poslanec Pirátů Petr Třešňák. Podle Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) vláda zkrátka „zapomněla“ na část zdravotníků, kromě těch od záchranky také na zdravotníky v terénních službách a praktické lékaře.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ujistil, že vláda nezapomněla, pouze chce ostatní zdravotníky odměnit formálně jiným způsobem prostřednictvím kompenzační vyhlášky. Ministr zdravotnictví ujistil, že „dostanou stejně vysokou odměnu“. I praktikům by mělo přijít navíc 75 tisíc nejpozději v květnové výplatě.

75 tisíc pro záchranáře je podle odborů málo

Zdravotnické odbory ale nejsou s takovým slibem příliš spokojené, a to ze dvou důvodů. Jednak zatím není na stole nic než slib. „My jsme zatím žádnou bližší informaci o kompenzační vyhlášce ani její základní obrysy neobdrželi,“ upozornila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Jednak se odborům zdá 75 tisíc pro záchranáře málo. Míní, že by měli dostat víc než zdravotníci z nemocnic, a to proto, že ti na rozdíl od zaměstnanců záchranných služeb loni měli příplatky za práci s covidovými pacienty. Odboráři proto chtějí s ministrem jednat, navrhnou mu, aby byla odměna 120tisícová.