Centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání kvůli smlouvám z éry hejtmanky Jermanové

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinila jednoho člověka kvůli pracovním smlouvám Středočeského kraje s externisty. Kraj jim v době, kdy byla hejtmankou Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), vyplatil několik milionů korun ročně. Informaci ČT sdělila dozorující státní zástupkyně Gabriela Turková. Na středočeském krajském úřadu zasahovali policisté v roce 2019.

„V tomto týdnu bylo policejním orgánem NCOZ zahájeno trestní stíhání jedné osoby pro přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti,“ uvedla Turková z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5. Obviněné osobě hrozí zákaz činnosti nebo trest až šest měsíců vězení.

Detektivové z NCOZ zasahovali na středočeském krajském úřadu na konci června 2019. Zásah probíhal v kanceláři hejtmanky a na personálním odboru, uvedly tehdy Seznam Zprávy. Kromě úřadu policisté zasahovali také ve Středočeské vědecké knihovně Kladno.

Kraj si měl najímat externisty na činnosti, které obvykle zajišťují úředníci. Hejtmanství to odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly. Kraj na základě prověřovaných smluv vyplatil za externí služby podle Seznam Zpráv pět milionů korun ročně. Mezi službami byla například „analýza hudebních festivalů“ nebo „poskytování zpětné vazby“. Odbor interního auditu prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 do roku 2019 a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy s externisty v souladu s platnými normami.

„Nemáme co skrývat a je dobře, že budou všechna podezření policií prošetřena. Do mé kompetence personální záležitosti ani uzavírání smluv nespadají,“ uvedla po zásahu nyní již bývalá hejtmanka Jermanová.

Středočeský krajský úřad měl externě zaměstnávat přes 30 lidí. Hejtmanství se tehdy hájilo s tím, že smlouvy s externisty nelze zveřejnit bez souhlasu pracovníků. Jejich souhlasy se ale nepodařilo získat.

Mezi externisty byl například někdejší volební manažer ANO Martin Itterheim, který za 50 tisíc korun měsíčně radil hejtmance s odpady. Hejtmanka už dříve namítla, že je normální, když má poradce na věci, v nichž se neorientuje. To, že má Itterheim stranickou knížku ANO, je podle ní jeho právo a shoda okolností. Důležité je, že je odborníkem a pracuje dobře, uvedla tehdy Jermanová.