Epidemie začíná zpomalovat, jsme v bodě zlomu, říká Dušek

Epidemie koronaviru v Česku začíná zpomalovat. „Jsme v bodě zlomu,“ řekl Radiožurnálu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Nemocniční zátěž je podle jeho odhadu tento týden na vrcholu a příští týden začne s vysokou pravděpodobností klesat. Ale nemusí se to podle Duška týkat všech regionů, na nárůst se musí připravit Morava.

Příjmy do nemocnic jsou tento týden podle Duška opravdu velké. „Jsme na vrcholu nemocniční zátěže,“ řekl. Potvrzenou nákazu má přes 20 tisíc potenciálně zranitelných pacientů, z nichž 30 až 40 procent, tedy 8000 lidí, do deseti až 14 dnů podle něj skončí v nemocnici.

Příští týden bude zátěž nemocnic s vysokou pravděpodobností klesat, ale nemusí se to týkat všech regionů. Aktuálně je vysoká zátěž v Plzeňském, Středočeském a Pardubickém kraji.

Situace v Karlovarském a Královéhradeckém kraji se podle Duška stabilizovala. Nárůst ale prodělávají moravské regiony. Jmenoval zejména Jihomoravský kraj, kde minulý týden byly počty pacientů na jednotkách intenzivní péče rizikové. Nárůst je patrný také v Olomouckém kraji a velmi silný nárůst ve Zlínském.

Čísla jsou vysoká, ale zpomalujeme

Epidemie podle šéfa zdravotnických statistiků začíná zpomalovat. „Je to zásadní změna. Bavíme se o stagnaci až poklesu, byť čísla jsou stále velmi vysoká, až děsivě,“ řekl Dušek. Přírůstky počtu nakažených podle něj nicméně postupně klesají, čemuž odpovídá i odhad reprodukčního čísla, které je nyní pod hodnotou jedna. Vzhledem k velkému množství testů v poslední době Dušek věří, že se trend otáčí. Při tak velkém množství testů by totiž podle něj nebyl problém, aby čísla byla ještě významně vyšší.

V pondělí bylo podle revidovaných údajů ministerstva zdravotnictví v Česku skoro 9000 hospitalizovaných s nemocí covid-19 a 1873 v těžkém stavu, což byly nejvyšší počty za celou epidemii. Počet nových případů nákazy koronavirem v úterý dosáhl 15 196, což je zhruba o 1600 méně než předchozí úterý. Nárůst počtu nakažených zpomaluje ve srovnání se stejnými dny předešlého týdne už od neděle.

Podle šéfa zdravotnických statistik se v číslech už mohou projevovat opatření zavedená od začátku března. „Aby se projevila plně, na to si musíme ještě počkat,“ dodal. Podle Duška se zdá, že se populace začala chovat významně zodpovědněji. Zastavení růstu a zpomalování nastalo podle něj už minulý týden, což je efekt něčeho, co se začalo odehrávat už na konci února.

„Jsme na velmi dobré cestě,“ řekl Dušek. Očekává, že i relativní pozitivita testů nyní začne významněji klesat. Diagnostické a klinické indikace testů nyní vykazují pozitivitu 40,3 procenta, což je podle Duška stále velmi vysoko.