Stát chystá nový souhrnný kompenzační program. Má nahradit ty současné, řekla Schillerová

Stát připravuje pro podnikatele souhrnný kompenzační program Covid 21, postaven by měl být na propadu jejich příjmů. Nahradit má všechny současné covidové programy. V diskusním pořadu televize Prima Partie to v neděli řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Pro podniky, které na pomoc nedosáhnou, pak zvažuje ještě doplňkový záchytný program. Vedle toho by měl dál fungovat také takzvaný kompenzační bonus pro firmy a program Antivirus.

„Uznali jsme, že není možné mít takové množství programů, na které někdo dosáhne, a někdo ne,“ uvedla Schillerová. Její resort se proto dohodl s ministerstvem průmyslu a obchodu na vytvoření nového kompenzačního programu Covid 21. Ten by měl nahradit současné programy, které postupně skončí. „Postaven bude na propadu příjmů, o přesné podobě ale ještě nemáme jasno. Chceme to přizpůsobit tomu, jak je postaven kompenzační bonus,“ podotkla ministryně.

Vedle toho stát na základě návrhu opozice uvažuje ještě o záchytném programu pro podnikatele, kteří z různých důvodů nedosáhnou na pomoc podle podmínek nového souhrnného programu. Schillerová o tom jedná s ministrem průmyslu a obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem (za ANO).

V platnosti by měly zůstat také program Antivirus, který primárně slouží pro nahrazování mzdy lidem ze zavřených nebo omezených provozů, a takzvaný kompenzační bonus. To je příspěvek tisíc korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. „To jsou dva silné pilíře pomoci,“ dodala Schillerová. Pokračování programu Antivirus potvrdil i Havlíček. Podle něj by měl fungovat minimálně do platnosti takzvaného kurzarbeitu.

Je třeba kompenzace zjednodušit, vyzval Jurečka

V současnosti existuje řada kompenzačních programů, které jsou rozlišeny podle jednotlivých oborů. Jde například o programy pro restaurace, ubytovací zařízení sport, školy v přírodě a další.

Jejich fungování v nedělní diskusi kritizoval předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka. Uvedl, že mnohé firmy na příspěvky čekají příliš dlouho. Pro některé je podle něj navíc složité vůbec na kompenzace dosáhnout, zejména u podniků se specifickým druhem podnikání, pro něž neexistuje konkrétní program.

„Mělo by se to celé zjednodušit,“ vyzval vládu. Navrhl, že by se při vyměřování kompenzací mělo vycházet například z údajů v systému EET.

Schodek 500 miliard vydrží do poloviny roku, řekla Schillerová

Jurečka v pořadu také kritizoval vládu za to, že ze schválených deficitů státního rozpočtu podle něj vláda dala nebo plánuje dát pouze třetinu na podporu podnikatelů, což považuje za nedostatečné.

Zvýšení schodku z původně schválených 320 na 500 miliard korun už podepsal prezident. Schillerová uvedla, že stále počítá s návratem ekonomiky do běžného stavu v polovině roku. Zároveň se znovu negativně vyjádřila k možnosti uzavření průmyslu. „To by bylo naprosto fatální pro ekonomiku této země a budoucnost této země,“ míní. Navýšený schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun podle ministryně vydrží asi do poloviny roku.

Celkové příjmy rozpočtu by letos měly být podle upraveného rozpočtu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. V době schválení navýšení schodku ekonomové krok kritizovali jako neopodstatněný, odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard korun. Schillerová argumentuje tím, že Česko patří k zemím s nejnižším zadlužením a nejvyššími ratingy.