Konec dětských dluhů se přiblížil. Sněmovna je jednohlasně odmítla

Události: Poslanci schválili zákon omezující vznik i vymáhání dětských dluhů (zdroj: ČT24)

Exekutoři budou moci vymáhat dluhy z dětství pouze do výše odpovídající jmění dlužníka, které měl k datu, kdy nabyl svéprávnosti. Vládní návrh, který má zajistit, že děti nevstoupí do dospělosti s dluhy, schválila Poslanecká sněmovna, a to jednomyslně.

Na omezení dětských dluhů byla v Poslanecké sněmovně mimořádná shoda, přesto poslanci návrh projednávali dvě hodiny. 

„Zastavujeme dvacetiletou praxi dětských dluhů, dětských exekucí,“ řekl k předloze Patrik Nacher (ANO). Podle pirátského poslance Lukáše Koláříka jde o změnu „černé etapy“. „Že dítě může být dlužníkem, je absurdní nesmysl,“ uvedla Alena Gajdůšková (ČSSD).

Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) a Jana Farského (STAN) budou moci díky novému zákonu veřejné instituce, jako jsou radnice a dopravní podniky, odpouštět staré dětské dluhy bez obav z porušení povinností spojených se správou majetku. Omezení možnosti vymáhání peněžitých dluhů nezletilého ale zahrnuje i dluhy z nájmu bytu, které na dítě přešly po smrti nájemce, s nímž žilo ve společné domácnosti.

Soudci od poloviny roku, kdy bude předpis účinný, nebudou moci vydat proti nezletilému platební rozkaz, rozsudek pro zmeškání a v určitých případech ani rozsudek pro uznání. Naopak bude povinné posílat obsílky nezletilým starším 15 let, tedy nikoliv pouze jejich zákonným zástupcům.

Původní vládní návrh poslanci pozměnili tak, že omezení dluhů rozšířili na lidi do 21 let. Původně se mělo týkat zpětně všech do 18 let věku. 

Práva věřitelů vládní novela brání tím, že současně zavádí ručení zákonného zástupce za dluhy, které přesahují jmění nezletilého. Bude se to týkat případů, kdy dluhy vzniknou na základě právního jednání, k němuž dal zákonný zástupce souhlas nebo které učinil za dítě.

Škodu, kterou způsobí dítě mladší 13 let, má podle novely hradit ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled. Z tohoto pravidla budou dvě výjimky. Dítě bude odpovědné, pokud škodu způsobí skutkem majícím povahu úmyslného trestného činu, nebo pokud to dovolí jeho majetkové poměry. Jde například o případ, kdy dítě zdědí rozsáhlé jmění.

Pátý týden dovolené nemá jistou podporu, hlasování bude až v úterý

Půl hodiny před polednem zahájili poslanci napevno zařazené třetí čtení novely, která o dva roky odložila ukončení zápisu rodného čísla do občanského průkazu. Potom se dostali k závěrečnému čtení návrhu skupiny poslanců KSČM na týden dovolené navíc. Výbor pro sociální politiku nezaujal stanovisko, stejně jako vláda.

Komunisté argumentují tím, že státní zaměstnanci už pět týdnů volna mají. Ostatní pracovníky podle nich nynější úprava poškozuje. Odpůrci záměru naopak poukazují na to, že by firmám vzrostly náklady. Kdyby novela prošla, byla by účinná od počátku příštího roku.

Jednání ale poslanci nedokončili, v debatě o uzákonění pětitýdenní dovolené budou pokračovat v úterý.