O rozvolnění se můžeme bavit nejdřív o Velikonocích, míní analytik Řehák

UK: Koncept boje s pandemií (zdroj: ČT24)

Na jaře seznámil vládu se svým modelem vývoje pandemie a kabinet následně přijal přísná opatření. Ředitel pojišťovny Direct Pavel Řehák kritizuje, jak se státní správa postavila k trasování, za chybu považuje také předvánoční rozvolnění. V Událostech, komentářích prohlásil, že o dalším uvolňování šroubů se Česko může začít bavit nejdříve o Velikonocích. Přesto věří, že druhá polovina roku už bude lepší a Česko je na cestě z tunelu.

Řehák vnímá tři faktory, které Česko dostaly do situace, v níž se nyní nachází. Za prvé se odpovědné úřady dopustily série chyb a rozhodnutí, která nebyla dostatečně dobrá a efektivní. Třeba rozvolnění kolem Vánoc. „Jedno z pravidel, které platí u této epidemie: čím prudčeji brzdíš, tím rychleji se z toho dostaneš, tím rychleji můžeš mít diskuzi o tom, jak rozvolnit,“ zdůrazňuje s tím, že země, které přijímaly tvrdší opatření, se z problémů dostaly, zatímco Česku se to nedaří. 

Druhým faktorem je podle Řeháka nešťastná strategie ministerstva zdravotnictví, které v listopadu či prosinci přistoupilo k tomu, že se země bude pohybovat těsně pod hranicí kapacit nemocnic. „Nemáte žádný manévrovací prostor, abyste mohli dělat chyby, které se mohou stát,“ vysvětluje.

Za třetí považuje nové varianty koronaviru: „Britská je hodně agresivní, hodně rychlá. Když jste na hraně, tak vám to vybuchne, přeteče vana a máte povodeň. To se nám stalo,“ míní. 

Za zbytečný považuje krach trasování. Státní správa podle něj udělala chybu, uzavřela se do sebe a krizi řešila izolovaně, místo aby se v komunikaci nebo organizaci call center spolehla na odborníky, kteří v daných oblastech mají praxi a vědí, jak postupovat. „Jižní Korea má padesát milionů lidí, šestnáct stovek mrtvých a maximum tisíc nakažených denně. Všechno to je díky tomu, že fantasticky trasují, fantasticky izolují rizikové kontakty a tím odsekávají epidemii,“ ilustruje Řehák.

Míříme z tunelu ven

Neočekává, že po lockdownu naplánovaném na tři týdny bude možné diskutovat o rozvolňování. Jestli křivka klesá dost rychle, bude jasno nejdříve o Velikonocích, předpokládá. Za dobrou zprávu pokládá povinné testování ve firmách, protože právě tam se covid-19 v současnosti nejvíce přenáší.

Aktuální omezení pohybu považuje Řehák za nezbytné k zvládnutí situace. „Jak dobře ta opatření implementujeme, jak dobře je budeme dodržovat, rozhodne o tom, jak rychle budeme brzdit a jak rychle se z toho dostaneme,“ konstatuje. Apeluje například na to, aby firmy posílaly své zaměstnance pracovat z domova.

„Když se každý trochu posuneme, dá se to zvládnout a bude líp, bude se líp vakcinovat. Myslím, že letošek, druhá půlka roku, bude lepší než ta první a že už jdeme z tunelu ven. Pojďme tu cestu udělat co nejkratší,“ motivuje Řehák.