V Chrastavě hořelo v průmyslovém areálu, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

Pět hodin trvalo hasičům, než dostali pod kontrolu požár v průmyslovém areálu v Chrastavě na Liberecku. Vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu a evakuovali stovku lidí. Nikdo neutrpěl zranění. Škodu hasiči předběžně odhadli na sto milionů korun.

O požáru v Chrastavě se hasiči dozvěděli po půl jedné odpoledne, lokalizovali ho v 17:25. Požár likvidovalo 21 jednotek. „Během zásahu bylo vedeno 11 útočných proudů a zasahovala zde bezmála stovka hasičů,“ uvedl mluvčí krajského hasičského sboru Jakub Sucharda. Hasiči při zásahu využili dron a k dispozici měli i speciální hasicí zařízení z Mladé Boleslavi. „Ze Záchranného útvaru Zbiroh byl povolán dálkově ovládaný nakladač,“ dodal mluvčí hasičů.

Ještě než dorazili hasiči, opustilo hořící budovu sto lidí. Kvůli obavě z výbuchu se během hašení do podvečera zastavila i doprava na nedaleké železniční trati Liberec–Chrastava.

Požár zasáhl výrobní halu na polyuretanové výrobky společně se sklady. Oheň podle Suchardy poškodil několik tisíc metrů čtverečních. Lidem v okolí město preventivně doporučovalo, aby neotevírali okna. Že by do ovzduší unikly škodliviny, však hasiči nezjistili. „Laboratoř z Kamenice nenaměřila zvýšené koncentrace žádných jedovatých látek v ovzduší,“ uvedl mluvčí. 

Průmyslová firma Grupo Antolin se v Chrastavě soustředí na výrobu s chemickými procesy, konkrétně vyrobu polyuretanové pěny, uvádí na svém webu. Areál společnost využívá i jako logistické centrum pro skladování vstupního materiálu a hotové výroby, pro výrobu náhradních dílů a přebalování volných komponentů.