Sociální izolace se podepisuje na duševním zdraví, pojišťovny proto zahrnuly psychoterapie do prevence

Zdravotní pojišťovny začaly nabízet příspěvky na psychoterapii u soukromých psychologů. Jak minulý týden upozornil Národní ústav pro duševní zdraví, úzkostnými poruchami nyní trpí dvojnásobek lidí než před propuknutím pandemie koronaviru. Díky příspěvkům mohou lidé využít psychologické pomoci i bez žádanek od lékařů nebo psychiatrické diagnózy.

Nejnověji zavedla příspěvek na psychoterapii Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Ta přispívá od osmého února 500 korun na jedno sezení s terapeutem. Pojištěnci mohou o částku požádat až pětkrát, tedy v celkové výši 2500 korun. Pacienti si musí terapeuta vybrat ze seznamu těch, se kterými ČPZP spolupracuje.

Výsledky pilotního projektu představila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která od prosince poskytuje 700 korun na jedno sezení. Od té doby o příspěvek požádalo přes 1800 lidí, většinou žen (ze 79 procent).

Nejčastěji bylo žadatelům mezi třiceti a padesáti lety. Tato věková skupina tvořila polovinu všech zájemců. Druhou nejvíce zastoupenou věkovou skupinou byli mladí lidé od osmnácti do třiceti let (39 procent). Nejvíce pomoci využili lidé z měst, konkrétně Prahy (43 procent) a Brna (17 procent). VZP proplatí až deset návštěv psychoterapeuta, tedy přispěje až sedm tisíc korun.

Dvakrát více úzkostných poruch, trojnásobek depresí

Na nárůst psychických problémů upozornil minulý týden výzkum Národního ústavu pro duševní zdraví (NUDZ). Oproti době před pandemií, kdy podle stejně provedené studie trpělo nějakou psychickou nemocí 20 procent dospělých v Česku, nyní trápí některá z duševních nemocí každého třetího. Ze studií provedených v květnu a listopadu vyplývá, že se situace během pandemie dále zhoršuje.

Výzkumníci zjistili, že oproti době před pandemií stoupl výskyt depresí a sebevražedných tendencí třikrát. Úzkostnými poruchami pak trpí dvakrát více lidí než před vypuknutím pandemie koronaviru.

Na potřebu psychologické pomoci proto zareagovaly i pojišťovny. „Dříve bylo možné mít terapie hrazené VZP v případech, kdy pacientům lékaři napsali žádanku kvůli nějaké jejich konkrétní zdravotní situaci, například po prodělání úrazu, nebo na základě psychiatrické diagnózy. Nyní se mohou klienti rozhodnout pro terapie sami, je to pro ně jednodušší,“ vysvětluje Jana Sixtová z tiskového oddělení VZP rozdíl oproti dřívější praxi.

Zdravotní pojišťovna Škoda přidává lidem od ledna 500 korun. „Příspěvek je možné čerpat jednou za rok po doložení absolvování psychologického nebo psychoterapeutického poradenství certifikovaným specialistou,“ upřesnil asistent ředitelky ZP Škoda Petr Kvapil.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) zavedla od letošního ledna příspěvek na konzultaci u klinického psychologa 500 korun pro dospělého a 1500 korun pro dítě. „Rodiče navíc mohou svůj příspěvek přenechat k využití dítěti,“ doplnila Hana Kadečková, tisková mluvčí ZPMV.

Nejdéle se na prevenci v oblasti psychického zdraví zaměřuje zdravotní pojišťovna RBP. Ta nabízí příspěvek 750 korun na konzultaci s lékařem specializujícím se na psychosomatiku od loňského září. „Počet konzultací není omezený, stanoví ho příslušný odborník,“ vysvětlil Ivo Čelechovský z oddělení komunikace RBP zdravotní pojišťovny. Poslední dvě zdravotní pojišťovny v Česku, Oborová zdravotní pojišťovna a Vojenská zdravotní pojišťovna, zatím speciální příspěvky na psychoterapii nenabízejí.