Není nic, po čem by se mi stýskalo. Comeback nevylučuji, říká Kalousek

Miroslav Kalousek byl hostem Interview ČT24 Speciál (zdroj: ČT24)

Miroslav Kalousek (TOP 09) ukončil svoji politickou kariéru v Poslanecké sněmovně a vůbec se mu po ní nestýská. Zda se do politiky vrátí, ale nevyloučil. Po třiceti letech si užívá, že je soukromá osoba. Jaké má plány do budoucna, ale nechtěl prozradit. Rozhodnu se brzy, řekl Kalousek v Interview ČT24 Speciál.

„Nemohu říct, že by se mi stýskalo, práce mám dost. Není nic, co bych si říkal, to se mi stýská, teď bych tam chtěl být,“ prohlásil Kalousek o svém odchodu ze sněmovny. Podle něj dolní komora parlamentu není žádná elita, ale vzorek společnosti.

Kalousek uvedl, že ještě není rozhodnutý, co bude dělat dál. „Já ten comeback nevylučuji, ale taky vám ho nemůžu slíbit,“ podotkl. Jaké má plány do budoucna, nechtěl prozradit. Užívá si podle svých slov, že je soukromá osoba. „Teď si to po těch třiceti letech užiju, teď to můžu říct: Do toho vám, paní redaktorko, ale fakt nic není,“ prohlásil.

O svém dalším působení se rozhodne Kalousek brzy. „Bude to mít velmi blízko k financování vědy a výzkumu,“ dodal.

„Za všechno může Kalousek“

Známé heslo „Za všechno může Kalousek“ vzniklo už v roce 2010. Prvním, kdo ho řekl, byl David Rath. Kalousek si to ale nepamatuje. Řekl, že Babišova propaganda do jeho zpropagování investovala poměrně značné prostředky. „Není to pro mě velké překvapení, David Rath a Andrej Babiš mají velmi podobné osobní ustrojení,“ uvedl.

Kalousek zmínil, že lituje dvou věcí, které by udělal jinak. Jednak jde o přímou volbu prezidenta a také zřízení 14 krajů, pro které zvedl ve sněmovně ruku. „V obou případech jsem byl vnitřně přesvědčen, že to není dobře. Nicméně ten tlak mých voličů a spolustraníků byl takový, že jsem se podvolil a byl jsem loajální. A to si vyčítám,“ vysvětlil. Dodal, že to nesouvisí s tím, že prezidentem se stal Miloš Zeman.

Jsme v Evropě nejhorší, zlobí se Kalousek

Bývalému poslanci vadí, jak současný kabinet řídí Česko v době pandemie. „Souvisí to s totální neschopností vlády, totálně neschopná chaotická vláda potom ztrácí důvěru svých obyvatel,“ prohlásil. 

Podle Kalouska vláda selhala v testování, trasování a nedokázala izolovat nakažené lidi. Selhala také její očkovací strategie. „Ne, co začnu rozvolňovat, ale co opravdu musím udělat, abych omezil sociální kontakty, maximálně posílil trasovací kapacity, které evidentně nestačí. Jsou složitější logistické úkoly na světě než proočkovat populaci,“ odpověděl.

Kalousek je přesvědčený, že by zemi v době pandemie řídil kdokoliv lépe než Babiš. „Nejlepší možný premiér je Petr Fiala,“ podotkl vzhledem k tomu, že jeho strana TOP 09 je součástí koalice Spolu. Dodal s nadsázkou, že je to samozřejmě velmi upřímná odpověď, protože máme předvolební kampaň.

Podle Kalouska v současnosti zbytečně v Česku umírají lidé. Zda by si sám troufl zemi v takové situaci řídit, ale nedokázal říct. „O tom jsem nepřemýšlel, na to nebudu odpovídat,“ řekl.