Potyčka ve sněmovně byla nanejvýš přestupkem, místo policie se jí budou zabývat úředníci

Sněmovna zažila rvačku. Vyvolal ji Volný, který pak musel ze sálu (zdroj: ČT24)

Nanejvýš přestupkem byla podle policie lednová potyčka poslance Lubomíra Volného v Poslanecké sněmovně. Předala proto případ úředníkům. Původně policie incident prověřovala pro podezření z trestného činu výtržnictví.

„Policejní orgán věc opatřením ze dne 18. 2. 2021 odevzdal Úřadu městské části Praha 1 k projednání přestupku. Dozorová státní zástupkyně postup policejního orgánu dne 19. 2. 2021 na podkladě spisového materiálu přezkoumala a tento postup akceptovala,“ uvedl vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Nezařazený poslanec Lubomír Volný se na lednové schůzi, na níž se poslanci zabývali vládní žádostí o prodloužení nouzového stavu, dostal do strkanice s místopředsedou Poslanecké sněmovny Tomášem Hanzelem (ČSSD), který schůzi předsedal. Volný, který předtím čelil opakovaným výtkám, protože neměl nasazenou roušku, v rozpravě k nouzovému stavu obvinil ČSSD, že je zkorumpovaná, a její členy, že jsou zbabělci a pokrytci.

Hanzel mu po předchozím varování vypnul mikrofon s argumentem, že Volný nemluví k tématu. Volný se potom vydal k místu předsedajícího a pokoušel se mluvit do jeho mikrofonu. Po strkanici s předsedajícím a několika dalšími poslanci Volný opustil místo v doprovodu policejní ochranné služby.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor Volnému minulý týden za incident uložil pokutu ve výši měsíčního poslaneckého platu, tedy zhruba 90 800 korun. Jde o nejvyšší možný postih. Volný se ale proti pokutě odvolá ke sněmovnímu plénu. Tvrdí, že výbor mu neumožnil řádný proces, v němž by se mohl obhájit.

Výbor se potyčkou zabýval čtyřikrát. Volný namítal i údajnou podjatost výboru i jeho členů, což odmítl organizační výbor.