V těžkém stavu leží třináct set lidí, Ústecký kraj chce žádat o pomoc ze Saska

V sobotu přibylo v Česku 6755 potvrzených případů covidu, asi o 1600 víc než před týdnem. Je to méně než v pátek, o víkendu se ale také méně testuje. V těžkém stavu leží 1301 pacientů. Reprodukční číslo se drží na hodnotě 1,19. Ústecký kraj by chtěl využít saskou nabídku převážet pacienty na druhou stranu Krušných hor. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v debatě televize CNN Prima News uvedl, že pokud nemocnice budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči, musela by se přijmout drakonická opatření proti covidu. Ministerstvo zdravotnictví zase potvrdilo, že od 1. března se do očkování zapojí praktičtí lékaři.

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie stouplo jen o tisíciny. Mírně nad hodnotou jedna se drží až na jednu výjimku od začátku února.

Nových případu je bezmála sedm tisíc, od úterý do pátku šlo o desetitisícové denní přírůstky, mimo pracovní dny se ale provádí méně testů. Jejich pozitivita v sobotu dosahovala 38 procent (před týdnem to bylo 30 procent). 

Nemocniční péči vyžadovalo v sobotu 6021 nakažených, asi o 500 méně než předchozí den. V mezitýdenním srovnání je ale hospitalizovaných asi o 400 více. Nemocnice v Česku jsou kvůli epidemii v současnosti přetížené.

K nedělnímu ránu bylo podle dat ministerstva zdravotnictví volných 15 procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP), pro pacienty s covidem bylo volných zhruba 160 lůžek. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici přes 800. Další volné kapacity jsou ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou jinak určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Drakonická opatření zatím nutná nejsou, uvedl Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v debatě televize CNN Prima News uvedl, že pokud nemocnice budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči, musela by se přijmout drakonická opatření. Zatím ale podle něho Česko v takové situaci není a nemocnice ještě mají nějakou, byť minimální, kapacitu. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v diskusi řekl, že lidé potřebují větší motivaci k tomu, aby v případě nákazy koronavirem šli do karantény. Navrhuje, aby lidé místo současné nemocenské ve výši 60 procent výdělku dostávali 90 procent. Zmínil také, že návrat dětí do škol by měl být národním cílem.

Vláda na začátku měsíce schválila zákon, podle kterého by lidé v nařízené karanténě mohli dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku. Vyplácel by jim ho zaměstnavatel po deset dnů. O tyto výdaje by si pak snížil sociální odvody. Návrh už prošel sněmovnou, příští týden o něm budou jednat senátoři.Podle Blatného se už některá nedávná opatření vlády včetně tohoto bonusu začínají projevovat. Z posledních dat chytré karantény podle něj vyplývá, že stoupl počet kontaktů, který nakažení lidé hlásí. Stále se ale pohybuje jen těsně nad hodnotou jedna, což je podle ministra málo.

Epicentrum nákazy je nyní v západních Čechách

Z regionů zůstává nejhorší situace na Tachovsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 1461 nově nakažených na 100 000 obyvatel. Následuje zavřené Sokolovsko s 1261 případy. Přes 1000 nových případů na 100 000 obyvatel za poslední týden mají na západě a jihozápadě Česka ještě okresy Rokycany, Karlovy Vary, Plzeň-sever a Klatovy.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nicméně uvádí, že podle jeho informací se žádná další okresní uzávěra nechystá. Poznamenal, že jako ministr vnitra by to věděl, protože by si hygienici vyžadovali součinnost s policií. Očekává, že o tématu se ale bude hovořit buď na vládě, nebo na radě pro zdravotní rizika. Poukázal na omezené kapacity policie, která zavedená opatření kontroluje. Uzavření například celého kraje označil z hlediska policejních kapacit za velmi složité.

V Královéhradeckém kraji je nejvíce nově nakažených na Náchodsku, na 100 000 obyvatel tam za poslední týden připadá 1052 případů. Na uzavřeném Trutnovsku už počet klesl pod tisíc, aktuálně tam v přepočtu registrují 995 nově nakažených za týden.

Naopak v Ústeckém kraji šíření nákazy výrazně zrychlilo a v nemocnicích, které dosud přijímaly i některé pacienty ze sousedního Karlovarska, rychle ubývá míst. Krizový štáb proto nyní žádá krajského koordinátora, aby se obrátil na Národní dispečink lůžkové péče s požadavkem přeshraniční pomoci – jde o snahu využít nabídku Saska na převoz českých pacientů do nemocnic na druhé straně Krušných hor.

„Pomohlo by to a nechceme čekat na to, až situace dojde do krajních mezí. Domluvit to ale musí ministerstva, kraj pro saskou vládu není odpovídající partner,“ uvedl hejtman Jan Schiller (ANO). O německou pomoc usiluje i Karlovarsko.

Od 1. března budou očkovat praktici podle rezervačního systému

Ministerstvo zdravotnictví v neděli potvrdilo, že od 1. března se bude očkovat proti covidu-19 v ordinacích praktických lékařů. „Od 1.března zapojíme praktické lékaře do očkování. Budou mít vakcíny a hlavně i oni už budou vypisovat termíny v centrálním rezervačním systému,“ uvedlo ministerstvo na Twitteru. Dodalo, že o věci informovalo i hejtmany.

Ministerstvo už tento týden uvádělo, že chce od března do očkování více zapojit praktické lékaře. Některé kraje už takové očkování umožňovaly, bylo to ovšem na dohodě s konkrétním očkovacím centrem, které lékaři poskytlo vakcínu. Předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka v minulých dnech Radiožurnálu řekl, že zapojit se chtějí zhruba dvě třetiny z 5000 ordinací.

Od března se budou moci k očkování registrovat i lidé nad 70 let a pracovníci ve školství. Očkování učitelů a dalších zaměstnanců škol včetně mateřských má být podle vlády součástí procesu pro postupný návrat dětí do škol. Do ordinací praktických lékařů by se měla vozit vakcína AstraZeneca.