Vláda podle Babiše předloží vlastní návrh volebního zákona. Projednat ho chce v pondělí

Vláda vypracuje vlastní návrh nového volebního zákona, řekl ve středu před odletem na summit zemí V4 do Polska premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet by ho měl projednat na své nejbližší řádné schůzi v pondělí. Parlamentní strany o úpravách volebních pravidel jednají kvůli verdiktu Ústavního soudu, který před dvěma týdny některé pasáže předpisu zrušil. Minulý týden se přitom sněmovní strany shodly, že kvůli úspoře času využijí lidovecký poslanecký návrh.

Kabinet podle Babiše dospěl k názoru, že je potřeba, aby volební zákon vypracoval sám: „Je to velice důležitý zákon, vláda by měla mít svůj návrh. Je tam i ten lidovecký, sněmovna bude mít tyto návrhy a o tom se bude diskutovat.“ Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ho předloží v pondělí.

Předsedové sněmovních stran se kvůli volebnímu zákonu sešli minulé úterý a dohodu, že kvůli časové úspoře využijí lidovecký návrh, prezentovali jako jeden z hlavních výsledků jednání. Shoda je podle nich i na tom, že by koalice stran měly pro vstup do sněmovny potřebovat získat více než pět procent hlasů. Ústavní soud zrušil prosté sčítání, které po dvojkoalici vyžadovalo deset, po trojkoalici patnáct procent.

ANO prosazuje, aby Česko tvořilo jeden volební obvod

Shoda naopak nepanuje u otázky, zda by měl existovat bonus pro vítěze voleb a jakou by měl mít podobu, či na tom, kolik by mělo být volebních obvodů. ANO na rozdíl od ostatních stran prosazuje, aby byl jediný. „Ve sněmovních volbách lidé volí vládu a premiéra. Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra,“ vysvětlil Babiš.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Škrtal v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Nově také koalicím stran stačí pro vstup do sněmovny pět procent hlasů. Případná novela se uplatní již při letošních sněmovních volbách.

Babiš po verdiktu prohlásil, že se Ústavní soud snaží ovlivnit politickou situaci v zemi. Zpochybnil také nestrannost předsedy soudu Pavla Rychetského. Novinářům řekl, že na svém názoru ohledně účelovosti rozhodnutí trvá.