Začala další zbraňová amnestie, lidé mohou zbraně bez povolení vracet do července

Události: Další zbraňová amnestie (zdroj: ČT24)

Už dva týdny můžou lidé bez obav z postihu odevzdávat nelegálně držené zbraně a střelivo, případně i dodatečně vyřídit potřebné doklady. Jde o pátou zbraňovou amnestii v historii Česka. Poslední takový generální pardon vyhlásily úřady před sedmi lety.

První odevzdaná zbraň na služebně v Jablonci nad Nisou je z druhé světové války. Přes 80 let starou německou pistoli přinesl majitel v poměrně dobrém stavu. „Ve druhé světové válce to byla ruční zbraň vojáků wehrmachtu. Podle výrobních čísel se dá vyhledat poměrně slušně historie zbraně, tahle konkrétně byla vyrobena v roce 1939,“ říká policejní odborník na zbraně Pavel Farský.

Raritu v podobě dvou podomácku vyrobených revolverů pak mají v Hradci Králové. Jejich majitel se popral na rybách, přišel o zbrojní průkaz a musel je vrátit. „Je to složenina z několika dílů, pán je zručný strojař, takže si to dal do kupy a zbraň je plně funkční,“ popisuje Přemysl Krátký, který slouží u policie v Hradci Králové.

Amnestie na nelegální zbraně
Zdroj: ČT24

Počet odevzdaných zbraní od 90. let rostl. Nejvíce jich lidé přinesli, skoro osm tisíc, v roce 2009. Před sedmi lety už to bylo o dva tisíce méně. I tehdy se objevily unikáty. Mezi největší kuriozity, které lidé odevzdali policistům v Hradci Králové, patří těžký kulomet britské výroby Vickers. Pamatuje bojiště první světové války.

Každá odevzdaná zbraň projde balistickou expertizou, kde se zjišťuje, jestli není kradená nebo s ní nebyl spáchaný trestný čin. „Ty zbraně se nedostanou na černý trh a z té nelegální sféry se přes amnestii dostanou do sféry legální, kde už má stát nad nimi kontrolu,“ vysvětluje zbraňový expert Farský. Teď mají lidé na odevzdání nelegálně držených zbraní půl roku, amnestie končí v červenci.