Muzeum Praga zatím nevznikne, kraji chybějí peníze

Největší muzeum Pragovek v Chomutově zatím nevznikne. Kraji schází peníze (zdroj: ČT24)

Chystané muzeum Praga v Chomutově zatím nebude. Na reprezentační prostory pro třetí největší sbírku automobilů stejné značky totiž nejsou peníze. Alespoň to tvrdí Ústecký kraj, kterému majitel sbírku na 30 let propůjčil.

„V současné době kraj nepočítá s investicí do muzea v Chomutově. Situace je kritická, kultura nemá dostatek peněz a nemůžeme si dovolit investovat do něčeho, co ani není naše,“ zdůvodnil náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Záštitu nad sbírkou tak velkého rozměru měl podle kraje převzít stát. „Podle mého osobního názoru by do jednání mělo vstoupit ministerstvo kultury a nějakým způsobem záštítit sbírku, která má obrovskou hodnotu,“ podotkl Řehák. Podle resortu stát o koupi sbírky uvažuje. O vzniku muzea nicméně informace nemá.

Český výrobce automobilů Praga
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org/ČTK

Sbírka 89letého Emila Příhody ve světě nemá obdoby. Mezi 112 dopravními prostředky jediné značky je také šest vozů, kterými jezdili českoslovenští prezidenti nebo třeba známá herečka Lída Baarová. Ta měla vlastnit vůz Praga Lady z roku 1936.

„Já jsem začal Pragovky uvědoměle sbírat v roce 1953,“ řekl správce a dřívější majitel sbírky Emil Příhoda. Kolekce obsahuje i takové unikáty jako Praga Piccolo v provedení Hašlerka. Vozy z Příhodovy sbírky si také zahrály v desítkách filmů jako například Dědeček automobil nebo Jak dostat tatínka do polepšovny.