Plaga zrušil maturitní slohy. Didaktické testy budou, ale studenti na ně dostanou více času

Události: Maturity budou bez slohových prací, didaktické testy zůstanou (zdroj: ČT24)

Maturanti letos nebudou psát slohové práce z českého a cizího jazyka. Další části zkoušek se uskuteční, ale na didaktické testy dostanou studenti více času a pro školní část maturit prodlouží ministerstvo školství termín, do kdy se mohou konat, řekl ministr Robert Plaga (za ANO). Ředitelé budou moci profilovou část maturit posunout tak, že bude končit 25. června, praktické zkoušky bude možné konat až do 27. srpna.

  • státní část – didaktické testy (3.–7. 5.): prodloužen čas na vyplnění u českého jazyka na 85 minut, u cizích jazyků na 110 minut, u matematiky na 135 minut
  • profilová část – slohové práce (plánována od 1. 4.): zrušena
  • profilová část – praktická (plánována 1. 4.–10. 6.): prodloužena do 27. 8.
  • profilová část – ústní (plánována 16. 5.–10. 6.): prodloužena do 25. 6.

Letošní maturity měly podle původního harmonogramu začít slohovými pracemi 1. dubna a skončit profilovými zkouškami nejpozději 10. června. Ani jeden termín již neplatí, maturity začnou až 3. května didaktickými testy. Před nimi maturanti nic psát nebudou. „Jsou zrušeny slohové práce, to znamená, slohové práce z českého a cizího jazyka nebudou v jarním termínu,“ řekl ministr školství Robert Plaga. Maturitní slohy zrušil ministr druhý rok v řadě, nepsaly se již loni, kdy maturitám rovněž předcházelo období s distanční výukou.

Ačkoli i premiér Andrej Babiš (ANO) vyzýval ke zrušení didaktických testů, ty se letos uskuteční, studenti ale budou mít drobnou úlevu – u jazyků dostanou deset minut navíc, u matematiky čtvrt hodiny navíc k jejich vyplnění. Podle Plagy nebyl ke zrušení testů důvod ani v nynější situaci, kdy se studenti mnoho měsíců učí na dálku.

„Didaktické testy tvoří minimum pro všechny. Je to minimální úroveň garantovaná státem a je možné připravit se na ni distančně,“ zdůvodnil ministr. Větší úlevu dostanou maturanti ze středních zdravotnických škol, kteří místo přípravy ve školách pomáhají v nemocnicích zvládnout pandemii covidu-19. I oni budou muset testy absolvovat, ale dostanou dva opravné termíny místo jednoho.

Profilovou část maturit budou moci ředitelé středních škol vyhlásit téměř v jakýkoli červnový termín. „V profilové části umožníme ředitelům škol, aby upravili formu zkoušky, a zároveň jsme se rozhodli, že bude prodlouženo období až do 25. června. Pro praktické zkoušky bude období prodlouženo až do 27. srpna,“ avizoval Plaga.

Změní se i podoba závěrečných zkoušek učňů. Budou mít dvě části místo tří. Praktická zkouška bude povinná pro všechny, písemnou či ústní určí škola. I u učňovských zkoušek prodloužilo ministerstvo termín, kdy se mohou konat, a to do 31. srpna.

Rozhodující pro připuštění k maturitě nebo závěrečným zkouškám nebude hodnocení z druhého pololetí posledního ročníku, nýbrž již z prvního pololetí. Od února doporučil ministr zaměřit výuku jen na předměty ke zkouškám.

Bývala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) změnu maturit a závěrečných zkoušek vítá. Na druhou stranu musí podle ní ministerstvo v nejbližší době předložit konkrétní řešení do budoucna, pokud se epidemická situace nezlepší. „Já bych byla ráda, kdyby se co nejrychleji zveřejnila ta horší varianta. Jednak konkrétní řešení ze strany ministerstva, jak přistoupí k realizaci praxí, protože ty opravdu vypadly, a zejména postrádám také práci nad tím, jak se řekne studentům a učnům, jakým způsobem si budou moci ty vědomosti doplnit,“ zdůraznila Valachová. Navrhuje například možnost praxí v menších skupinách za dodržování epidemiologických opatření.

Kromě přesnější úpravy praxí Valachová očekává, že se ministerstvo jasněji postaví k tomu, jak budou probíhat jazykové zkoušky v rámci maturit, vzhledem k tomu, že se studenti už delší dobu neučí podle Valachové „normálně“. 

Je to rozumný kompromis, hodnotí předsedkyně asociace gymnázií

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka pražského gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová považuje rozhodnutí ministra Plagy za „rozumný kompromis“. I ona se domnívá, že i s distanční výukou bude možné didaktické testy zvládnout. Připomněla, že letos nebudou hodnoceny známkou, nýbrž pouze uspěl/neuspěl.

„Prodloužení času na didaktické testy někomu pomůže. Musíme si uvědomit, že oproti minulému roku je účast na distanční výuce povinná, takže studenti by požadované znalosti měli mít,“ podotkla. Ocenila, že ministerstvo podpořilo maturanty tím, že uvolnilo více vzorových testů než v minulosti.

S tím, že se nebudou podruhé za sebou psát maturitní slohy, je Schejbalová smířena, byť jako češtinářka nemá radost. Za rozumné považuje, že zůstala ústní a praktická profilová část zkoušky. Poukázala, že na odborných školách by to maturantům ztížilo vstup na trh práce, gymnaziálním studentům zase postup na vysoké školy. 

Volání po co největších úlevách i varování před znehodnocením maturit

O podobě maturit jednal ministr Plaga s učiteli a řediteli, zjišťoval také názory studentů. Podle zástupců středoškoláků by maturanti uvítali buď zrušení maturitních testů, nebo ústní části maturit. Zrušení didaktických testů podpořil i premiér. V neděli upřesnil, že by neměli test psát žáci středních zdravotnických škol, kteří místo výuky pomáhají v nemocnicích zvládat pandemii, považoval by však v tom případě za spravedlivé, aby je nepsali ani ostatní maturanti.

Zástupci ředitelských asociací však nebyli nakloněni jakýmkoli změnám v obavě, aby nebyly letošní maturity vnímány jako podřadné. Případné úlevy pro studenty zdravotních škol, kteří pomáhali s epidemií v nemocnicích, by se podle ředitelů daly řešit třeba nabídkou pozdějšího termínu testů. Jako problém viděli zástupci škol hlavně praktické zkoušky v oborech, kde kvůli výuce na dálku už řadu týdnů není možný odborný výcvik.

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo celkem 80 795 studentů, z nichž 72 751 má zkoušku skládat poprvé. Na společnou část maturitní zkoušky, která se dělá povinně z češtiny a dále z matematiky nebo cizího jazyka, se chystá 77 150 studentů, z toho 70 990 je přihlášeno k prvnímu pokusu.