O peníze z některých podpůrných programů mohou podniky žádat déle

Události: Systém na příjem žádostí o některé podpůrné programy opět funguje (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu prodloužilo termín podávání žádostí u programů Covid – nájemné do čtvrtka 4. února a také u Covid – gastro, ty je možné podávat do 1. března. S proplácením bude moci začít po obdržení notifikace Evropské komise. Portál na příjem žádostí o podporu pro podnikatele zasažené protiepidemickými opatřeními je podle resortu opět plně funkční.

„Uvidíme, jestli nedošlo k nějaké kolizi, že by tam něco chybělo. Samozřejmě jsme připraveni to s tím dotyčným dohrát, spojíme se s ním,“ uvedl k výpadku portálu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Systém nefungoval od čtvrtečního odpoledne do sobotního rána. Ministerstvo na svém webu vyzvalo podnikatele, aby raději svoji zaslanou žádost překontrolovali. Od opětovného spuštění do pondělka systém podle Havlíčka registruje téměř čtyři tisíce nově založených žádostí.

„Víc než padesát procent klientů, se kterými jsme komunikovali, nestihlo zažádat. Teď neví, co bude, jestli mají zažádat znovu, nebo jestli mají čekat,“ podotkl Jan Kosek, obchodní ředitel společnosti Storyous, která je poskytovatelem pokladních systémů pro gastronomii.

Žádost plánuje podat znovu například pražský podnik Coffe & Waffles. Kavárně přišla začátkem ledna na účet část kompenzací za druhou vlnu pandemie, o peníze za tu třetí se jim ale ještě zažádat nepodařilo. „Plánovali jsme zažádat ve čtvrtek. A zrovna když jsme sedli k počítačům, systém spadnul,“ říká majitel Gleb Khalemsiy.

Zatímco předminulý týden kavárna prodávala alespoň v omezeném režimu, kvůli chybějícím penězům nyní zavřela úplně.