Ve věku 67 let zemřela moderátorka Eva Jurinová. Její hlas znali lidé z televize, rozhlasu i metra

V neděli 3. ledna zemřela po dlouhé těžké nemoci novinářka a bývalá televizní moderátorka Eva Jurinová, informovala CNN Prima News s odvoláním na jejího bývalého kolegu Zbyňka Merunku. Jurinová pracovala v Československé televizi i Českém rozhlasu, moderovala hlavní zprávy v televizi Nova a byla také tiskovou mluvčí motolské fakultní nemocnice.

Poslední rozloučení s Evou Jurinovou se odehrálo ve středu 13. ledna. „S mojí milovanou Evičkou jsme se rozloučili v úzkém rodinném kruhu,“ uvedl pro CNN Prima News její manžel Václav Jurina.

Eva Jurinová se narodila v Ostravě, po vystudování žurnalistiky v Praze začala v 70. letech pracovat v ostravském studiu tehdejší Československé televize, od 80. let pak působila v Praze. Na začátku 90. let uváděla v Československé televizi relaci Deník.

Jurinová se později přes deník Noviny, rádio Kobra a Český rozhlas dostala na televizi Nova, kde ve druhé polovině 90. let moderovala ve dvojici se Zbyňkem Merunkou hlavní zpravodajský pořad Televizní noviny.

Hlas metra B

Od roku 2000 Jurinová víc než deset let působila jako mluvčí pražské Fakultní nemocnice v Motole. V roce 2009 na návrh Syndikátu novinářů usilovala o místo radní České televize, poslanci ji ale nezvolili.

Jurinová také vyučovala obor moderování na Vyšší odborné škole herecké a zastupovala firmy a osobnosti v oblasti PR a prezentace. Lidé její hlas znají také z linky B pražského metra, pro kterou namluvila hlášení. V minulém desetiletí byla dva roky starostkou města Sadská na Nymbursku, kde také žila.