Vláda chce znovu prodloužit nouzový stav, ve sněmovně jí ale chybí hlasy

Události: Vláda chce znovu prodloužit nouzový stav (zdroj: ČT24)

Vláda v pondělí projedná žádost o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Příští čtvrtek by pak na mimořádné schůzi měla rozhodnout sněmovna. V tuto chvíli kabinet podporu většiny poslanců zajištěnou nemá.

Zatím poslední hlasování o prodloužení nouzového stavu proběhlo v Poslanecké sněmovně 22. prosince, potřebné hlasy vládě dodali komunisté. Klíčové budou hlasy komunistů i teď, jenže vláda s nimi zatím počítat nemůže.

Podle předsedy KSČM se strana, která menšinový kabinet toleruje, rozhodne až na úterním jednání poslaneckého klubu. „Budeme vyjednávat, pro nás je klíčové, kolik lidí potřebuje převést do zdravotnictví. Všechno ostatní, jsme přesvědčeni, lze dělat podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ řekl předseda strany Vojtěch Filip.

Členové vlády ale už avizovali, že nouzový stav chtějí prodloužit. Kabinet má rozhodnout v pondělí. „Mně by přišlo logické i vzhledem k těm číslům, aby to bylo o 30 dní. Ale suverénem je Poslanecká sněmovna, očekávám, že debata nebude jednoduchá,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Dolní komora má žádost řešit ve čtvrtek. I když v týdnu bude plánované zasedání, na nouzový stav se počítá se schůzí mimořádnou, bude stále v polovičním počtu poslanců. „Toho 21. (ledna) to mimo jiné znamená, že by se nekonaly interpelace. Myslím, že nouzový stav je prioritní pro koalici i opozici, že se nějak domluvíme,“ uvedl předseda horní komory Radek Vondráček (ANO).

Opozice s podporou váhá, nebo ji odmítá

Třeba SPD prodloužení nouzového stavu odmítá. Starostové a nezávislí by naopak byli pro, řešit ale ještě chtějí, na jak dlouho. Ani jejich hlasy by ale vládě nestačily. „Budeme to probírat na klubu, budeme to koordinovat se STAN. Vláda nouzový stav vyhlašuje velice široce, přitom by šel přesně vymezit,“ řekla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Občanští demokraté by zase chtěli, aby vláda postupovala efektivněji. „Neočkuje se, jak by se mělo. Na řadu našich podnětů nereagovala, tak těžko předpokládat, že bychom za těchto okolností podpořili prodloužení nouzového stavu,“ uvedl místopředseda strany Martin Kupka.

I další strany se k prodloužení nouzového stavu stavějí zatím odmítavě. Vlády se ale ještě chtějí ptát třeba na podrobnosti ohledně očkování nebo na vyšší kompenzace podnikatelům.