Berbra po třech měsících propustili z vazby, stále je obviněný z korupce ve fotbale

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr byl po téměř třech měsících propuštěn z vazby. Šestašedesátiletý funkcionář je nejvýše postavenou osobou v kauze údajného ovlivňování výsledků, kterou v říjnu rozpoutal rozsáhlý policejní zásah. Zároveň je obviněn ze zpronevěry.

Z dvaceti obviněných v kauze jsou už všichni na svobodě. Už na začátku týdne byl z vazební věznice propuštěn také někdejší sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz. Oba funkcionáři budou nyní vyšetřováni na svobodě, neboť státní zastupitelství nepožádalo o prodloužení tříměsíční lhůty. Vazba na ně byla uvalena 16. října proto, aby nemohli ovlivňovat svědky.

Berbr opustil vazební věznici v Praze na Pankráci ve středu dvě hodiny po poledni. Bývalý místopředseda asociace vyšel ven s taškou a pytlem a beze slova spěchal k poblíž přistavenému autu. V doprovodu dvou mužů pak Berbr odjel.

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla asociace. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského svazu. Funkcionář, který měl podle médií velký vliv na české rozhodčí, už kvůli kauze opustil všechny posty ve fotbale.