Sbírka na seriál Plešouni skončí symbolicky na mezinárodní Den dětské onkologie. Organizátoři ji prodloužili do 15. února

Mezinárodním Dnem dětské onkologie organizátoři symbolicky ukončí sbírku na animovaný seriál Plešouni pro dětské onkologické pacienty. Sbírku prodloužili ještě o měsíc do 15. února. Na seriál už lidé přispěli 1,8 milionu korun, zbývá vybrat ještě 300 tisíc. Podle Lucie Hanáčkové ze společnosti Donio, která sbírku organizuje, je projekt unikátní i v tom, že se poprvé podařilo oslovit dárce z celé republiky.

Z velkého zájmu o seriál pro onkologicky nemocné děti jsou překvapení i samotní organizátoři. „Rozhodli jsme se o prodloužení kvůli hezkému organickému růstu projektu a vysokému zájmu ze strany přispěvatelů. Symbolicky chceme sbírku zakončit 15. února, na který připadá mezinárodní Den dětské onkologie,“ přiblížila pro Českou televizi Lucie Hanáčková ze společnosti Donio.

Podle Hanáčkové tato sbírka jako úplně první na Doniu dokázala oslovit celorepublikové publikum. Pomohla nejen virální upoutávka, ale i fakt, že se za projekt postavily známé osobnosti. „Zájem přispěvatelů se vůbec nezastavil. Ostatní sbírky mají tendenci se při 25 procentech zastavit a my je musíme nakopávat. Tady se to ale nestalo, to je pro nás nové,“ dodala Hanáčková.

„Lidé nás neskutečně podporují. Chodí nám plno zpráv od současných a bývalých pacientů, kteří si projekt moc chválí. Jsme z toho s týmem nadšení a dodává nám to sílu dál,“ uvedla výtvarnice a autorka projektu Eliška Podzimková, která si sama protinádorovou léčbou prošla.

Dosud se z potřebných 2,1 milionu korun podařilo vybrat 1,8 milionu. Za poslední milník sbírky dostane seriál Plešouni hudbu, zvuk a titulky.

Animovaný seriál Plešouni má onkologicky nemocným dětem vysvětlit, co se v průběhu nemoci děje s jejich tělem. Třináct dílů zodpovídá otázky, které je trápí, a vysvětluje, co je při léčbě čeká. Seriálem provázejí kreslení kamarádi Tobík a Ema, kteří s nemocí sami statečně bojují.

Seriál bude dostupný i pro školy

Osvětu by měl seriál přinést také do škol. Podzimková se inspirovala francouzským cyklem Byl jednou jeden život z roku 1987 a americkým seriálem Welcome to My Life z roku 2014. Jejich zábavný a přitom pochopitelný edukativní styl Podzimkové učaroval a byl předlohou pro vizuální podobu Plešounů.

Děj, jednotlivé příběhy a témata Plešounů jsou navíc navrženy po konzultacích s renomovanými lékaři a pod dohledem zkušených dramaturgů. Seriál získal i záštitu Evropské společnosti pro dětskou onkologii a Americké onkologické společnosti.
Seriál by měl být hotový v roce 2022. Vysílání se snaží tým Plešounů vyjednat v České republice i v zahraničí. Zatím nejdál je ve Francii a Belgii, kde by se měl seriál objevit na obrazovkách veřejnoprávních televizí.