GIBS i Nejvyšší státní zastupitelství prověřují únik informací v kauze soudce Sováka

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývá únikem informací v kauze soudce Zdeňka Sováka z Vrchního soudu v Praze. České televizi to potvrdila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. O únik se zajímá i Nejvyšší státní zastupitelství, uvedl jeho mluvčí Petr Malý. Aby se inspekce na únik zaměřila, žádala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Ministryně Benešová uvedla počátkem týdne v rozhovoru pro Novinky.cz, že by se GIBS únikem měla zabývat. Podle mluvčí Nguyenové ale inspektoři případ prověřují již několik týdnů. „Případem se zabýváme od 15. prosince,“ upřesnila na dotaz ČT. 

Marie Benešová zaslala kvůli úniku informací vytýkací dopis s žádostí o prověření vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, uvedl v úterý server Česká justice.

Dopis ministryně adresovala i Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které se únikem začalo zabývat také. „Mohu uvést, že dopis ministryně spravedlnosti, kterým státnímu zastupitelství vytýká údajný únik informací z trestního řízení, byl Nejvyššímu státnímu zastupitelství na vědomí doručen dne 29. 12. 2020. V této chvíli se tedy celá věc prošetřuje a paní ministryni bude v nejbližším možném termínu odpovězeno,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství.

Ministryně v dopisu naznačila, že by za únikem v Sovákově kauze mohli být státní zástupci. „Vzhledem k rozsahu, míře detailu a vyznění předmětných informací se obávám, že jejich zveřejnění nelze, jako v některých jiných případech, připsat na vrub aktivitě obhájců obviněných,“ píše podle serveru ministryně v dopise. Podle Benešové je pravděpodobnější, že informace unikly záměrně od orgánů činných v trestním řízení.

V dopise Bradáčové ministryně podle České justice uvedla, že v případě Vrchního státního zastupitelství v Praze se nejedná o ojedinělý jev, zatímco u Vrchního státního zastupitelství v Olomouci k únikům nedochází. Benešová požádala Bradáčovou o prověření a přijetí opatření, která by do budoucna únikům informací zabránila. Dopis byl podle serveru zaslán také nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Pražské VSZ se proti kritice ze strany ministryně ohradilo. „Paní ministryně spravedlnosti zaslala vrchní státní zástupkyni dopis, a aniž by vyčkala odpovědi, byl jeho podstatný obsah zveřejněn na soukromém webu, kde probíhá obhajoba osob obviněných v předmětné trestní věci. O motivech tohoto postupu nemůžeme spekulovat,“ sdělila vrchní státní zástupkyně Bradáčová.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně ale ministryně nezná skutečný stav věci ohledně údajného úniku informací, což je podle Bradáčové z dopisu Benešové zřejmé. „V souladu s principy profesionální komunikace Vrchní státní zastupitelství v Praze poskytne v možném rozsahu informace médiím až poté, co s pravdivým stavem věci seznámí ministryni spravedlnosti,“ doplnila Bradáčová.