Česko prodlužuje uzávěru, nákaza se šíří. Karlovarský kraj chce pomoc od Bavorska a Saska

Nemoc covid-19 se v Česku od Vánoc prudce šíří, absolutní denní čísla jsou už vyšší než při podzimní vlně. Vláda rozhodla, že tuhá protipandemická opatření budou platit až do 22. ledna, původně měla polevit v neděli. Při přepočtu týdenního přírůstku nových případů na milion obyvatel má Česko nyní nejhorší bilanci na planetě. Karlovarský kraj, kterému ubývají volná lůžka intenzivní péče, hledá pomoc v Bavorsku a Sasku.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Česko ve středu znovu zaznamenalo rekordní počet nových případů covidu, testy odhalily 17 668 nakažených. S nákazou se teď potýká 132 725 lidí. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška lze očekávat až 19 tisíc nakažených denně.

Změnu k lepšímu čeká Dušek nejdříve po 10. lednu, kdy se podle něho projeví opatření přijatá po Vánocích. Rizikové skóre hodnotící epidemii odpovídá pátému stupni (tedy vyššímu než 76 bodů) už od 30. prosince; ve čtvrtek nicméně oproti předchozímu dnu kleslo o dva body na 84 bodů.

Ze sedmatřiceti tisíc PCR testů, které ve středu laboratoře provedly, bylo pozitivních skoro 48 procent – čili každý druhý testovaný. V nemocnicích leželo 7143 lidí s covidem, z nich 1061 ve vážném stavu. Odborníci čekají, že počty hospitalizovaných ještě porostou. Při přepočtu týdenního přírůstku nových případů na milion obyvatel má Česko nejhorší bilanci na světě.

Nejvýrazněji v posledních dnech rostl počet nakažených na severovýchodě Čech. V okrese Hradec Králové přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibližně 1091 případů nemoci, na Rychnovsku 978 a Trutnovsku 968.

V nemocnicích v Karlovarském kraji docházejí volná lůžka na intenzivní péči, hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) se proto obrátil na regionální představitele spolkových zemí Bavorsko a Sasko. Jednal s nimi o možném přesunu pacientů s nemocí covid-19 do německých nemocnic.

„Podle nich (saské a bavorské konzulky) by prostor pro spolupráci byl, ale situace se musí řešit na úrovni vlád, jak Německa, tak i Česka a na úrovni ministerstev zdravotnictví,“ dodala krajská mluvčí Jana Pavlíková. Kulhánek proto prostřednictvím Asociace krajů ČR požádal vládu, na odezvu vedení kraje zatím čeká.

V nemocnicích chybí zdravotníci

Problémy ale registrují i další kraje. Podle hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové (STAN) se počet nemocných v regionu proti minulému týdnu zvýšil o 12 procent. „Bohužel se zvýšil také o 16 procent mezi věkovou kategorií 65 plus a situace v nemocnících je opravdu vážná,“ řekla ve čtvrtečních Událostech, komentářích Pecková s tím, že velký problém v nemocnicích představují chybějící zdravotníci.

Závažnost situace potvrdila také přednostka Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Ostrava Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS). „V celém kraji je přes tisíc pacientů v nemocnicích a celkově jich je 96 hlášených na umělé plicní ventilaci, což je počet dvojnásobný proti stavu, který byl před měsícem,“ vyčíslila.

I v tomto regionu chybí zdravotníci. „Je to velký problém. U nás v nemocnici už je přes 300 zdravoníků na pracovní neschopnosti a musím říct, že i na našem oddělení není jediný den, kdy by někdo nepřibyl,“ dodala.

Události, komentáře: V nemocnicích chybí personál (zdroj: ČT24)

Neuvolňovat, rozhodla vláda

Z centrální úrovně nyní přichází především rozhodnutí, že přísná opatření vycházející z nejvyššího stupně rizika PES zůstanou zachována minimálně do 22. ledna. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to oznámil po jednání vlády, kdy současně připustil, že kabinet dolní komoru požádá i o opětovné prodloužení nouzového stavu.

Ten v současnosti trvá rovněž do 22. ledna, podle ministra se ale nedá očekávat, že by se na sklonku měsíce Česko pohybovalo v jiném než pátém či čtvrtém stupni protiepidemického systému PES. 

Jediná úleva, ke které má nyní dojít, je povolení nemocničních návštěv. Nutný bude respirátor FFP2. Dále budou povoleny s negativním testem a respirátorem návštěvy i v zařízeních sociální péče.

Uzavřené nadále zůstávají i školy s výjimkou prvních a druhých tříd. Možné nicméně nově budou individuální konzultace a některé zkoušky na vysokých školách. 

Jednání o školství

Situaci ve školství se má věnovat také schůzka zástupců zdravotnického a školského resortu. Mají jednat o situaci žáků posledních ročníků základních a středních škol, které na jaře čekají přijímací, maturitní či závěrečné zkoušky, ale kvůli opatřením proti koronaviru nemohou mít nyní běžnou prezenční výuku.

Opoziční expertní tým ve středu po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) uvedl, že by i v současném nejvyšším stupni rizika nákazy mohly ve školách fungovat konzultace pro malé skupiny žáků posledních ročníků. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ale vláda žádné výjimky nechystá.

Pokračuje vakcinace

Souběžně pokračuje vakcinace, která začala 27. prosince. V Česku je již od úterý celá dávka vakcín proti covidu-19 očekávaná v tomto týdnu. Původně měla být k dispozici až ve čtvrtek.

Do středečního večera už zdravotníci naočkovali 19 918 lidí. Mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenka Svobodová řekla, že podle pokynu ministerstva zdravotnictví budou celkové počty očkovaných zveřejňovány jednou týdně ve čtvrtek.

Hospodářská komora kritizuje kompenzace

Podle Hospodářské komory vládní kompenzace opomíjí podporu těm podnikatelům, kteří se jako dodavatelé gastronomickým zařízením ocitli v problémech. Koncept 400 korun na zaměstnance také dostatečně nezohledňuje ty podnikatele, jejichž obchodní model nepředpokládá mnoho pracovních sil, příkladem jsou lyžařské areály nebo fitness centra. Řekl to prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora proto navrhla vládě úpravy programu. „Vzhledem k rozpočtovým omezením i potřebě operativního řešení, které by v praxi alespoň dílčím způsobem odzkoušelo využívání univerzálního kritéria podle obratu, navrhujeme program pilotně rozšířit,“ uvedl Dlouhý.

Vedle mechanismu, kdy stát bude vyplácet uzavřeným provozovnám 400 korun na den na zaměstnance, by byla v programu podle něho ještě jedna alternativa. Ta by byla založená na dotaci určitého procenta z prokázaného poklesu příjmů.

Parametry této alternativy by byly zvoleny tak, aby v jejím rámci spočítaná případná pomoc státu představovala spíše poslední záchranu, upozornil Dlouhý. Díky této variantě v programu by podle něj na podporu dosáhli i ti podnikatelé, jejichž obchodní model nepředpokládá masivní nasazení pracovní síly.

Brífink Hospodářské komory ke kompenzačnímu programu (zdroj: ČT24)