Dva z pěti testů byly v sobotu pozitivní, některé nemocnice už nepřijímají nové pacienty s covidem

Události: Za týden přibylo v nemocnicích 900 lidí s covidem-19 (zdroj: ČT24)

Po novoročním propadu počtu nakažených v sobotu opět vzrostlo množství pozitivních testů na koronavirus. Bylo jich 4957. Celkem laboratoře vyhodnotily 12 128 vzorků, pozitivních tedy bylo 41 procent z nich. V nemocnicích je téměř šest tisíc lidí nakažených covidem-19. Některé už nové pacienty s touto nemocí nepřijímají. Rizikové skóre zůstává třetím dnem na devadesátce a pátým dnem v nejvyšším stupni 5. Ministerstvo zdravotnictví zatím připravuje harmonogram očkování, který zveřejní v úterý.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Týden mezi vánočními svátky a Silvestrem přinesl „rekordy“ v testování na koronavirus – nikoli z hlediska celkového počtu testů, ale z hlediska těch pozitivních. Nový rok sice přinesl razantní zlepšení, ale kromě počtu pozitivních výsledků prudce poklesl i počet odběrů. Pozitivní byla v důsledku většina z provedených testů. V sobotu se situace mírně zlepšila, pozitivní byly dvě pětiny testů – 4957 z celkového počtu 12 128. Ve srovnání s předchozí sobotou, která rovněž následovala po volném pátku, bylo nově potvrzených případů o 1180 více, celkový počet testů se ale zvýšil téměř o polovinu.

Jiří Kos z krajské hygienické stanice na Vysočině však upozornil, že čísla, která přicházejí z testovacích míst, nereprezentují přesně vývoj epidemie. Až dodatečně podstupují testy někteří lidé, kteří se na ně nedostali o svátcích.

„Projevují se v tom lidé, kteří se dostali na test až teď, ne hned po Vánocích. Je to vliv svátků a omezených kapacit odběrových míst, která to trošku hrnou před sebou,“ podotkl. Očekává, že „reálná čísla začnou být tak v úterý“. 

Nemocnice převážejí pacienty s covidem

Rostoucí počet nakažených se znovu odráží na množství hospitalizovaných. Za posledních sedm dní jich přibylo přes 900. Nemocnice tak opět rozšiřují oddělení určená právě pro lidi s covidem-19.

Například Nemocnice Kroměříž už covidové pacienty nepřijímá, má plno. Sanitky je vozí do Uherského Hradiště, kde za poslední tři dny přijali už 30 případů. Zlín zase pomohl se třemi pacienty ve vážném stavu přetíženému Valašskému Meziříčí.

Počet lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnici, je těsně pod šesti tisíci. Po sobotě jich je 5901 oproti 5769 o den dříve, přičemž však nemocnice pustily přes sto pacientů domů. Maximem z posledních dnů zůstává 6089 hospitalizovaných z 30. prosince. 

PES ukazuje 90

Rizikové skóre protiepidemického systému zůstává i v neděli na hodnotě 90, na niž vyšplhal na Nový rok. Odpovídá nejvyššímu, pátému stupni rizika, v němž je PES – po třídenním povánočním propadu – opět od 30. prosince. Pro výpočet PES používá Ústav zdravotnických informací a statistiky údaje o počtech nakažených za poslední dva týdny s důrazem na nakažené ve věku nad 65 let, důležitý je podíl pozitivních testů či reprodukční číslo, které momentálně činí 1,4.

V pátém stupni jsou nyní všechny kraje, nejnižší skóre mají Jihočeský a Plzeňský kraj s hodnotou 81. Nejvýše je PES v Královéhradeckém kraji s hodnotou 94. Na okresní úrovni je opět jeden okres s absolutní hodnotou 100, jde o Chebsko. V okresech Kolín, Kutná Hora, Trutnov a Ústí nad Labem je rizikový index na hodnotě 99. Nejníže je PES v okrese Plzeň-sever s hodnotou 71, která odpovídá čtvrtému rizikovému stupni. Pod hranicí pátého stupně, tedy pod 75, je PES ještě na Prachaticku a Domažlicku s hodnotou 74.

Relativně nejvíce nakažených však má za poslední týden Královéhradecko, kde jich přibylo 1065 na sto tisíc obyvatel a okresní PES činí 94. Druhým nejvíce zasaženým okresem je Trutnovsko s 921 novými případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní, třetím Opavsko s 903 infikovanými na sto tisíc obyvatel za týden. Na Chebsku přibylo za sedm dní 784 infikovaných na sto tisíc obyvatel. Nejméně se nákaza šířila na Chomutovsku, a to 287 lidí na sto tisíc obyvatel. 

Babiš: Od února se bude moci každý hlásit na očkování

Od poloviny ledna se budou moci lidé starší 80 let začít hlásit na očkování proti covidu-19, od počátku února se již bude moci přihlásit každý, řekl v rozhovoru pro televizi Prima premiér Andrej Babiš (ANO). Samotné přihlášení nebude znamenat, že zájemce dostane vakcínu neprodleně, vznikne pořadník, který zohlední, která kritéria pro přednostní očkování dotyčný splňuje.

„Systém to bude vyhodnocovat. U zdravých a mladších lidí se může stát, že budou zaregistrováni, že se chce nechat očkovat, ale nedostane ještě termín, a bude pak upozorněn SMS. Jde o to, abychom nejdřív zvládli očkování rizikových kategorií,“ řekl Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že obyvatele rozdělí do tří skupin. Nejvyšší prioritu budou mít lidé ve věku nad 80 let a ti, kdo pobývají v domovech pro seniory a podobných sociálních zařízeních. „Těchto osob je dohromady asi 400 tisíc. Když přičteme osoby v domovech seniorů, ty, kteří se o ně starají plus zdravotníky, tak se bavíme o čísle, které přesahuje půl milionu lidí. V lednu přijde do ČR 350 tisíc dávek,“ upozornil ministr Jan Blatný (za ANO).

V další fázi půjdou na řadu další lidé nad 65 let, přednost budou mít ti s vážnějšími zdravotními problémy. Podle premiéra zdravý člověk, kterému je 66 let, dostane termín později než člověk o rok mladší, který však trpí vysokým tlakem, obezitou nebo závažným onemocněním plic.

Přihlašovat se bude možné přes internet nebo prostřednictvím praktických lékařů či telefonicky na lince 1221. Podrobnosti o rezervacích termínů pro očkování oznámí ministr zdravotnictví v úterý. 

Prázdniny končí, ale většina dětí zůstane doma

Neděle po Novém roce je posledním dnem vánočních prázdnin. Většina dětí ale zůstane doma i v pondělí. Součástí pátého stupně protiepidemických opatření je i uzavření většiny škol. Do roku 2021 tak žáci a studenti vesměs vstoupí s distanční formou výuky, kterou si vyzkoušeli již dvakrát loni – nejprve na jaře, a potom v říjnu a listopadu.

Do školy se po prázdninách vrátí pouze žáci z prvního a druhého ročníku základních škol, malotřídek, škol zřízených při zdravotnických zařízeních, pokračovat bude také praktická výuka na středních zdravotnických školách. Otevřené budou speciální a mateřské školy.

Stejně jako školy jsou uzavřené i restaurace a většina obchodů, povolen je pouze prodej potravin, drogistického zboží, květin, potřeb pro zvířata, paliv a dalšího sortimentu, který vláda považuje za nezbytný a stanovila jej v rámci 32 výjimek.