Pacienti některých rehabilitačních léčeben se letos kvůli koronaviru nedostanou na Vánoce domů

Pacienti některých rehabilitačních léčeben se letos kvůli koronaviru nedostanou na Vánoce domů. České televizi to potvrdili zástupci léčeben, ve kterých nejčastěji pobývají lidé s pohybovými problémy po úrazech a operacích. Kdo z nich bude chtít na svátky za rodinou, bude muset podepsat reverz, čímž léčba skončí a pacienti se již nebudou moci vrátit. Léčebny toto omezení vysvětlily obavami z šíření koronavirové nákazy. Ministerstvo zdravotnictví do jejich rozhodnutí nijak nezasáhlo.

V minulosti bývalo v rehabilitačních léčebnách obvyklé, že pacienty pouštěli na Vánoce domů. Letos to řada z nich neudělá. „Propustky, které legislativa umožnuje, letos nebudeme povolovat z důvodu epidemiologické situace,“ řekla marketingová manažerka mezinárodní společnosti VAMED Mediterra Petra Plutnarová.

„Testujeme pacienty na začátku léčby a pouštění domů by nám zkomplikovalo celou snahu zabránit šíření viru na rehabilitační klinice,“ dodala.

Pod VAMED Mediterra patří rehabilitační klinika Malvazinky, kde se léčí lidé s ortopedickými, traumatologickými a neurologickými obtížemi – často po úrazech nebo s chronickými nemocemi pohybového systému.

Stejné jako na Malvazinkách to bude v rehabilitační léčebně v pražských Chvalech, kde za běžných podmínek také pouští pacienty během vánočních svátků domů na 24 hodin až dva dny. „Nebudou propustky ani návštěvy u nás,“ popsala letošní situaci vrchní sestra Dagmar Fialová.

Zdůraznila, že velká část pacientů ve Chvalech jsou staršího věku. „Výsledky testů jsou třeba za čtyři dny, mezitím by mohli nakazit jiné pacienty,“ vysvětlila vrchní sestra, proč ve Chvalech není možné pacienty pouštět a následně znovu přijímat s negativními testy.

Léčebny nebudou pacientům v odchodu za rodinou bránit, ale pokud odejdou, budou muset podepsat takzvaný reverz a nebudou moci v léčbě pokračovat. Pokud by pak chtěli do léčebny znovu, bude jim muset léčbu znovu napsat praktický lékař.

Rozhodnutí nepouštět pacienty na Vánoce za rodinou ale není plošné, některá rehabilitační zařízení dosavadní praxi nemění. Například Slatinné lázně v Bělohradě, kde stejně jako v Malvazinkách pomáhají rozhýbat lidi po úrazech a ortopedických operacích, jako je například operace kolene, pošlou domů všechny pacienty.

O svátcích bude zavřená i léčebna v Hostinném. V Hamzově léčebně a v Kladrubech budou moci pacienti odejít za podmínky, že při návratu předloží negativní rychlotest.

Vše je na rozhodnutí vedení léčeben, žádné pokyny o svátečním provozu nemají. „Ministerstvo zdravotnictví v tomto směru neplánuje speciální sadu opatření. Případné uzavírání léčeben a lázní během svátků je čistě v gesci konkrétních zařízení,“ sdělila České televizi mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Šíření koronaviru v pobytových zařízeních je tématem od začátku pandemie. V zařízeních pro seniory spadajících pod ministerstvo práce a sociálních věcí je nyní povoleno domovy opustit s tím, že po návštěvě venku delší než 6 hodin musí jít senior na testy, a než bude mít výsledky, být v domově seniorů v izolaci od ostatních.