Domovy pro seniory nezvládají testovat návštěvníky. Klienti by mohli strávit Vánoce u rodin

Události: Senioři by mohli Vánoce strávit u rodin (zdroj: ČT24)

Senioři a další klienti pobytových sociálních služeb by mohli v průběhu příštího týdne k rodině nebo známým. Počítá s tím návrh, který v pondělí vládě předloží ministryně práce. Teď se mohou návštěvy konat pouze uvnitř těchto zařízení. Ti, kdo na ně přijdou, musí prokázat, že nemají koronavirus.

Bez negativního výsledku testu už nemohou lidé své příbuzné v domovech pro seniory vídat. Komunikují zejména telefonicky, fyzický styk však, zvlášť během svátků, nelze vynahradit. „Je důležité, aby někdo přišel,“ říká klientka Domova pro seniory Háje Milada Janečková. Podle Marie Suchánkové, která paní Janečkovou pravidelně navštěvuje, nelze hovor z očí do očí ničím nahradit. „Je to úplně něco jiného, než když telefonujete,“ vysvětluje.

S testováním návštěvníků v domovech pro seniory často pomáhají medici. Podle Aleny Hrycanjukové, vedoucí zdravotní péče v Domově pro seniory Háje, to ale není lehká záležitost a obvyklý personál už je i tak oslabený. Z kapacitních důvodů tak v některých zařízeních návštěvy testovat nezvládají.

Zajistit testování rodinám klientů nejsou z provozních ani kapacitních důvodů schoni ani v Domově Magnolie v Ostravě. „V současné době máme pro 73 klientů pouze dvě zdravotní sestry,“ vysvětluje ředitelka domova Andrea Gibejová.

Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb většinou přichází na návštěvu maximálně do deseti příbuzných denně. Důvody jsou od odmítání testů přes jejich cenu, pokud zařízení sama netestují, až po obavy příbuzných. „I přes podrobení se testu se někteří příbuzní bojí, protože nechtějí ohrozit svého blízkého v daném zařízení,“ vysvětluje prezident asociace Jiří Horecký.

Vánoce s blízkými?

Kvůli současným opatřením se mohou návštěvy konat jen uvnitř zařízení, klienti ven nemohou. Vláda ale v pondělí projedná návrh, podle kterého by mohli senioři trávit vánoční svátky doma se svými blízkými.

„Samozřejmě se budou muset klienti po návratu nechat otestovat,“ podotýká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) návrhu příliš nerozumí, ale není v principu proti němu. Důležité by ale podle něj bylo zajištění bezpečí – a to jak pro klienty sociálních služeb, tak pro jejich blízké.