ANO snížilo svůj náskok, ukázal nový model. Koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by přisoudil 19,5 procenta

Podpora ANO oproti minulému průzkumu od Kantaru CZ klesla, vládní hnutí přesto zůstává v listopadovém modelu na prvním místě. Mírně si pohoršili i druzí Piráti. Třetí by s 11,5 procenta skončila ODS. Pokud by ale kandidovala v plánované koalici s TOP 09 a KDU-ČSL, tak u tohoto uskupení model uvádí necelých dvacet procent. Do Poslanecké sněmovny by se nedostali komunisté. V listopadovém modelu, který agentura Kantar CZ zpracovala pro ČT, si polepšily ČSSD i SPD.

Potřebnou pětiprocentní hranici by podle listopadového modelu překročila šestice stran. Tři z nich se pohybují v rámci statistické chyby – TOP 09 i KDU-ČSL se ale hodlají voleb účastnit v koalici s ODS.

Prvenství si drží hnutí ANO, které proti minulé vlně průzkumu ztratilo 2,5 procentního bodu a nyní by ho podpořila čtvrtina dotázaných. Pohoršili si i druzí Piráti, pro něž by hlasovalo 20 procent respondentů, což je o procentní bod méně než posledně. „Zdá se, že rostoucí trend voličské přízně se ke konci letošního roku zastavil,“ konstatují autoři modelu. Ten zatím nezohledňuje potenciální koalici se STAN, o které subjekty jednají.

Statistici už naopak počítají s možností předvolební koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Příznivců jednotlivých stran se proto ptali také na to, zdali by podpořili společnou kandidátku. „Asi desetina voličů těchto stran by koalici v době sběru dat nevolila, listopadový volební model by tak přisoudil tomuto uskupení 19,5 procenta,“ uvádí autoři výzkumu.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, ODS by nyní podpořilo 11,5 procenta dotázaných – o jeden procentní bod více než při posledním sběru dat. TOP 09 vyjádřilo přízeň pět procent respondentů (o půl procentního bodu méně než minule) a pro lidovce by nyní hlasovaly 4,5 procenta tázaných, což je o půl procentního bodu více než při posledním průzkumu.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

KSČM by zůstala mimo sněmovnu, ČSSD si polepšila

Mírně si pohoršili Starostové, kteří v aktuálním průzkumu oslovili 10,5 procenta respondentů, posledně se jejich podpora vyšplhala na 11 procent. Autoři podotýkají, že ze statistického hlediska je podpora shodná s říjnovým modelem. „Výrazný nárůst jejich preferencí po krajských a senátních volbách tedy stále neodezněl a zdá se, že by mohlo jít o trvalejší efekt,“ dodávají statistici.

Rovněž na 10,5 procenta dosáhla v současné vlně Trendů Česka SPD, která si tak od vlny poslední polepšila o 1,5 procentního bodu. Tato přízeň je shodná se ziskem ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017.

Stejně si za uplynulý měsíc u respondentů polepšila také ČSSD, kterou by nyní podpořily 4,5 procenta dotázaných. Sociální demokraté se tedy z hlediska vstupu do dolní komory pohybují v rámci statistické chyby. „Naopak KSČM se dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí, aktuálně dosahuje na 3,5 procenta, a je tak pravděpodobné, že by se do Poslanecké sněmovny neprobojovala,“ konstatují autoři volebního modelu.

Žádná další strana či politické hnutí by podle modelu nezískaly ani dvě procenta hlasů.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 65. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 13. 11. až 4. 12. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 923 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,3 (u stran s nízkým ziskem) až 3,1 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.