Testy v pondělí odhalily více nakažených. PES zůstává na trojce, skóre odpovídá čtyřce

Pět dnů v řadě odhalily testy větší počet lidí nakažených covidem-19 než o týden dříve. V pondělí bylo pozitivních testů 4239, minulé pondělí 3573. Celkový počet provedených testů přitom poklesl. Index PES zůstává na 64, od neděle se tedy pohybuje na úrovni odpovídající čtvrtému stupni rizika. Vláda ale v pondělí schválila jen dílčí opatření, plný přechod na čtvrtý stupeň zatím nechystá.

Ministerstvo zdravotnictví poprvé zveřejnilo všechny denní údaje související s šířením koronaviru současně, změnilo způsob a také čas jejich vydávání po problémech, které postihly automatický systém o víkendu. Je z nich zřejmé, že zatímco celkový počet odběrů oproti minulému týdnu klesá, množství potvrzených případů nákazy covidem-19 naopak roste. V pondělí bylo provedeno o 1808 testů méně, ale pozitivně bylo vyhodnoceno o 666 více. Míra pozitivity stoupla na 20,7 procenta.

Více nových případů než o týden dříve bylo v Česku pět dnů v řadě, dosavadní pokles se zastavil ve čtvrtek. V pondělí se také zastavil pokles počtu pacientů, kteří po nákaze covidem-19 skončili v nemocnicích. V úterý ráno jich bylo 4348, z nich 555 v těžkém stavu. Hospitalizovaných přibyly asi dvě stovky, lidí v těžkém stavu dvanáct.

Hodnocení epidemické situace zůstává na úrovni čtvrtého stupně z pěti. Index PES ukazuje hodnotu 64. Od neděle je nad šedesátkou, v přechozích dnech byl mírně pod ní, což odpovídalo třetímu stupni opatření.

Oproti pondělí je Praha již jediným krajem, který má regionální hodnocení PES na úrovni třetího stupně. Výrazné zhoršení postihlo Jihomoravský kraj, kde index rizika vyskočil z 51 na 63. Nad šedesátkovou hranici třetího a čtvrtého stupně je nově PES i v Plzeňském kraji, úterní hodnota činí rovněž 63. Karlovarský a Ústecký kraj jsou potom s hodnotami 75 respektive 76 již blíže ke spodní hranici nejvyššího pátého rizikového stupně.

Na okresní úrovni je nyní nejlepší situace na Českobudějovicku, kde za posledních sedm dní připadá na sto tisíc obyvatel 115 nakažených a PES poklesl na 49. Méně než 150 infikovaných na sto tisíc obyvatel přibylo v posledním týdnu také na Trutnovsku (134), Třebíčsku (136) a Rakovnicku (142). Nejhorší situace zůstává na Havlíčkobrodsku s 517 nakaženými na sto tisíc obyvatel, hodnota PES v okrese nicméně mírně poklesla na 75.

Lidé se nechtějí testovat a nehlásí rizikové kontakty, varuje BISOP

Za stagnací vývoje epidemie covidu-19 je podle zprávy Centra modelování biologických procesů (BISOP) také to, že lidé se nechtějí nechat testovat a nakažení nehlásí hygienikům všechny své rizikové kontakty. „Podle předem stanoveného plánu by se při nefunkčnosti chytřejších opatření mělo velmi brzy opět víc brzdit. Místo toho, zdá se, vláda plánuje předělat index rizika tak, aby ukazoval nižší číslo,“ napsal na sociální síti jeden ze spoluautorů rizikového skóre Jan Kulveit.

Kritizoval také plánované započítávání výsledků antigenních testů, na které systém nebyl nastaven. Podle ministra ukáže nižší podíl pozitivních testů. „Pokud si index rizika upravíte tak, že místo vysokého nebezpečí začne při stejné epidemické situaci ukazovat o něco menší, nezpůsobí to zmenšení rizika špatného vývoje,“ uvedl Kulveit.

Například brněnská primátorka Markéta Vaňková si ale testování antigenními testy chválí, v případě domovů pro seniory podle ní pomohly předcházet šíření nákazy. „Je potřeba testovat a mít situaci pod kontrolou. Máme s tím výborné zkušenosti a z mého pohledu je to jediné možné řešení,“ prohlásila v Událostech, komentářích.

Vláda zkrátila otevírací dobu restaurací, opozici se opatření nelíbí

Vláda ale zatím plná opatření odpovídající čtvrtému stupni nezavedla – znamenalo by to uzavření většiny obchodů i restaurací. S účinností od středy ale kabinet zpřísnil některé restrikce. Restaurace budou nově zavírat již ve 20 hodin místo dosavadních 22 hodin, znovu bude platit i zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Kritická je kvůli tomu k vládě opozice. „To je zoufalé. Když vláda po několika měsících přijde se systémem, podle kterého se má společnost řídit, společnost se na to začne připravovat, tak ho úplně ignoruje a začne dělat ad hoc usnesení,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Byl by však pro přepracování čtvrtého stupně tak, aby nemusely zavřít malé obchody, které prodávají totéž co supermarkety.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale několikrát uvedl, že pro jeho úřad, potažmo pro vládu není PES jediným ukazatelem, upozornil, že je to napsáno i v metodice. Podpořil jej poslanec ANO a přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Julius Špičák, podle kterého je postup vlády s dílčím omezením restaurací logický. „Pandemie se od začátku chová velmi málo předvídatelně. Myslím, že logicky nemůžeme trvat na tom, že se za každou cenu bude udržovat jeden systém. Takže mně přijdou tato opatření logická,“ řekl. Vůči malým obchodům ale smýšlí Špičák podobně jako Ferjenčík.

Někteří hospodští zvažují rebelii. Jsme na pokraji sil, říkají

Provozní doba zkrácená o dvě hodiny připraví podniky podle odhadů restauratérů o další pětinu tržeb. Vydělávat tak budou méně než polovinu toho co obvykle. „To znamená, že se dostaneme zase do ztrátového provozu, protože se 40 až 50 procenty nejsme schopni pokrýt náklady,“ řekl zástupce gastronomů v Asociaci malých a středních podniků Luboš Kastner.

Tržby restaurací při zkrácené provozní době
Zdroj: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Někteří ostravští hostinští uvažují, že by proti vládnímu opatření ve středu protestovali tak, že ve 20 hodin nezavřou. „Ve středu nezavřeme náš pivovar a restauraci ve 20:00 a na protest vyvěsíme českou vlajku. Věříme, že se k nám přidají ostatní kolegové, kteří jsou psychicky, fyzicky i finančně zcela na pokraji svých sil jako my,“ uvedl Jiří Janeček z podniku v Jincích. 

Podle analýzy společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení, zaostaly i tržby podniků za pátek a víkend za běžnou úrovní. Tržby ve srovnání se čtvrtkem vzrostly jen o čtvrtinu, zatímco běžně bývá rozdíl 33 procent. Pátek je z hlediska otevřených podniků i tržeb nejsilnějším dnem v týdnu, proti čtvrtku, kdy začalo platit uvolnění opatření proti koronaviru, však nyní otevřelo jen nepatrně více zařízení.

Změní se i pravidla pro trhovce

Shodně ve 20 hodin mají nově končit i výdejová okénka. V kteroukoliv denní hodinu nebudou smět restauratéři prodávat alkohol s sebou, zákaz se vztahuje i na ten stočený do plastových lahví. Platit navíc znovu začně zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech.

Omezení ovlivní také stánkaře na vánočních trzích. „Budeme mít stánky pouze stánky s teplými nealkoholickými nápoji jako horký džus, čaj, aby se lidé mohli zahřát, když jdou Prahou,“ řekl předseda Sdružení Nového města pražského Jan Adámek. Prodávat se nebude smět ani na místě připravované jídlo. Například na Václavském náměstí se změny dotknout asi poloviny všech trhovců.  

Události, komentáře: Regionální politici o protipandemických opatřeních (zdroj: ČT24)

Česko se připravuje na očkování

Zatímco ve Velké Británii již vakcinace začala, české ministerstvo zdravotnictví zatím dokončuje prováděcí vyhlášku a chystá také informační kampaň. Podle ministra Blatného bude k dispozici 6,9 milionu vakcín. Pro milion dalších lidí má být v prvním čtvrtletí příštího roku, ve druhém pro 2,62 milionu lidí, ve třetím pro 2,42 milionu lidí a ve čtvrtém pro 382 tisíc lidí. Další dávky budou dostupné v roce 2022.

Cílem ministerstva zdravotnictví je dostat se na takzvanou proočkovanost 60 až 70 procent, tedy pět a půl milionu lidí. Toho by se podle šéfa rezortu mohlo dosáhnout na konci léta příštího roku.

Podle epidemiologa a předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka nelze považovat za alternativu k očkování imunitu získanou proděláním covidu-19. Připomněl, že tato imunita není celoživotní, což dokazují lidé, kteří se nakazili opakovaně. „Imunita po prodělané covid-19 bude pravděpodobně jenom několik měsíců, rozhodně ne dlouhodobá. Očkovací látka má naopak tu výhodu, že je tak konstruována, že svým antigenem stimuluje imunitní systém k daleko větší tvorbě protilátek než samotný virus,“ upřesnil Chlíbek.

Zájem o očkování proti koronaviru v Česku není velký. Podle nového průzkumu agentury STEM zpracovaného pro ministerstvo zdravotnictví ho má 39 procent dospělých. Dalších 16 procent zatím váhá. Očkovat se chtějí hlavně lidé nad 60 let, právě ti mají podle vládní strategie dostat vakcínu mezi prvními.

„Myslím, že by tady jasně měla probíhat kampaň pro očkování. Tak jako slyšíme v Británii, že se královna nechá naočkovat před kamerami, tak by to podobně mělo probíhat u nás,“ popsal praktický lékař a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství Cyril Mucha. Pro nutnost osvětové kampaně pro očkování se vyslovili po společné schůzce prezident Miloš Zeman i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Kontroly na hranicích s Českem by měly být častější, míní saský premiér

Saský premiér Michael Kretschmer žádá, aby lidé kvůli pandemii nejezdili nakupovat, tankovat a lyžovat do České republiky. Sasko rovněž požádá spolkovou policii o častější namátkové kontroly na pomezí s Českem a Polskem. Přeshraniční cesty za nákupy jsou zakázané, někteří lidé ale omezení nerespektují.

Zemské úřady budou podle Kretschmera důsledněji kontrolovat i dodržování povinné karantény. Kdo do Česka odjede, bude po návratu muset nejméně do desetidenní karantény. Pokud spolková policie zjistí porušení karanténních pravidel, pokuty neuděluje, ale předává informace hygieně. Spolková policie sdělila, že pokuty v této oblasti jsou v pravomoci zemských úřadů, tedy i místní hygieny.

Sasko si nyní v počtu nových případů na 100 tisíc obyvatel během sedmi dní vede z celého Německa nejhůře. Podle statistiky Institutu Roberta Kocha (RKI) je tam 319 nových případů na 100 tisíc obyvatel během sedmi dní. V žádné jiné německé zemi tento ukazatel nepřesahuje hodnotu dvou set. Dva saské okresy, Budyšín a Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří, které hraničí s Českem, hlásí přes 500 nových případů na 100 tisíc obyvatel během sedmi dní.