168 hodin: V Česku jsou tisíce dětí v exekuci. Novela, která jim má pomoci, stále leží ve sněmovně

168 hodin: Dětských dlužníků je v Česku 2220 (zdroj: ČT24)

V Česku se aktuálně potýká s exekucí 2220 nezletilých, většina z nich však dluhy ani nezpůsobila. Už loni na jaře přišla skupina poslanců s návrhem, jak dětské exekuce vyřešit, jenže vlastní návrh se rozhodlo podat i ministerstvo spravedlnosti. Mezitím se do dluhové pasti propadají další děti. Problému se věnuje pořad 168 hodin.

Reportérky Kateřina Stibalová a Jana Gerleová natáčely s babičkou teprve dvanáctileté dívky. Její vnučka, kterou má v současnosti v péči, je v exekuci, vymáhaná částka činí 16 525 korun. Dluh vznikl tím, že si dívka měla vzít půjčku, a to v době, kdy jí bylo teprve devět let. 

Podle červencového závěru soudkyně z okresního soudu v Mostě Romany Malé si dívka opravdu vzala půjčku tři tisíce korun u společnosti Vataonline s.r.o. a nesplatila ji. Matka dívky byla donedávna ve vězení, kde si odpykala dva roky kvůli úvěrovým podvodům. 

S babičkou údajné dlužnice se setkala dluhová poradkyně organizace Člověk v tísni Radka Laurová, přítomna byla také matka. „Svěřila se nám, že si půjčovala nějaké tři tisíce přes internet, a tu částku dala na rodné číslo, které bylo falešné. Protože neměla svůj účet, měla zřejmě nějaké problémy, tak si nechala peníze poslat na dětský účet své dcery,“ řekla Laurová.

Expert na exekuce kritizuje soudy

Není ale jasné, proč soud místo matky odsoudil její nezletilou dceru. Kontaktovat soudkyni se však nepodařilo. „Rozsudek (…) uvedl pouze předmět řízení, závěr o skutkovém stavu a stručné právní posouzení. Na Váš dotaz, na (základě) jakých konkrétních důkazů dospěl soud k závěru, že se nezletilá žalovaná bezdůvodně obohatila, nedokážu tedy odpovědět,“ napsala mluvčí soudu Jana Davidová v e-mailu pro 168 hodin.

Expert na exekuce z organizace Člověk v tísni Daniel Hůle se domnívá, že případ má dvě základní roviny. Zaprvé žaloba ze strany firmy Vataonline není na místě, podle něj šlo totiž o špatně uzavřený kontrakt a společnost si měla prověřit, komu peníze půjčuje. „Ještě horší je postup soudu. Soud má v základní míře chránit společnost před jednáním zločinců nebo ‚šmejdů', a tady soudkyně, která to rozhodovala, naprosto selhala,“ uvedl. 

Matka, která je v rozsudku uvedená jako zákonný zástupce dítěte, byla v té době ve vězení. Dítě tak před soudem fakticky nikdo neobhajoval. Podle soudkyně a členky Soudcovské unie ČR Daniely Zemanové je zákonem stanovená podmínka, že dítě musí být zastoupeno. 

„Nestačí v žádném případě formálně splnit to tím, že ustanovíme dítěti zástupce, musí být také splněna podmínka, že zástupce opravdu aktivně v řízení vystupuje a účinně hájí práva nezletilého dítěte,“ uvedla Zemanová. Jenže o vině dívky soud rozhodl, aniž by kdokoliv její práva hájil.  

Kontaktovat firmu byl problém

„Kvůli formalistickému rozhodování dopustili tuto situaci. Kdybychom místo těchto soudců a soudkyň měli počítače, tak budou rozhodovat spravedlivěji a bude to mnohem levnější,“ tvrdí Hůle.

Společnost Vataonline má v tuto chvíli zrušené webové stránky, zástupce společnosti se nepodařilo najít ani v provozovně nebo sídle firmy. Po telefonu se však jednatel společnosti Jiří Rydvan s reportérkou příliš bavit nechtěl. „Firma už činnost ukončila. Tady to vymáhání dělá právní firma pro mne. Můžu říct, že to nejspíš bylo podvodem, to se stává bohužel,“ uvedl. Na otázku, proč firma žalovala dvanáctiletou dívku, když sama pochybila, už neodpověděl. 

Tisíce dětských dlužníků

V podobné situaci je dnes v Česku mnoho dětí, podle Exekutorské komory nyní čelí exekuci 2220 nezletilých. „Nepochybně bude těch lidí mnohem více, myslím tedy těch, kteří řeší své dluhy z doby dětství,“ řekl člen prezidia Exekutorské komory ČR Martin Tunkl.

Někteří poslanci chtěli tuto situaci řešit už na jaře loňského roku, požadovali, aby za dluhy dětí nesli odpovědnost rodiče. Návrh však dodnes schválen nebyl. „Je to hanba, koalice, opozice, to je jedno. To, že to tady může trvat dvacet let, je obrovská ostuda,“ řekla poslankyně a předkladatelka novely Kateřina Valachová (ČSSD). 

Lidovec Jan Bartošek označil situaci, kdy mladí lidé vstupují do života zatíženi dluhy, za obrovské lidské neštěstí. Pirát Lukáš Kolářík v souvislosti se zákonem mluví o laxnosti vlády. Čtvrtý a poslední z předkladatelů Patrik Nacher (za ANO) řekl, že pro přijetí novely dělá maximum. „Někdy je to limitované tím, jak funguje celá sněmovna,“ dodal. 

Novela leží ve sněmovně

Vlastní návrh se rozhodlo připravit i ministerstvo spravedlnosti. Do parlamentu se ale dostal až letos v srpnu, resort však prodlení v přípravě zákona odmítá. „Je potřeba uvést, že se jedná o změnu občanského zákoníku a tato změna s sebou přináší nové aspekty týkající se svéprávnosti nezletilých, proto bylo potřeba její důkladné projednání,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. 

Poslanci se sice k zákonu dostali zhruba před dvěma týdny, jenže pro projednání jich nakonec v sále nebylo dost. Hůle upozornil na to, že třeba v západní Evropě prakticky dětští dlužníci neexistují, jelikož to tamní systém ani neumožňuje.