Restaurace zavřely, až když přijela hlídka, a když odjela, otevřely, zlobí se Blatný. Hrozí podle něj zpřísnění opatření

UDÁLOSTI: Nakažených je více než před týdnem, ministr varoval před nezodpovědností (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ostře kritizoval restaurace a kluby, které podle policie nedodržely v pátek večer zavírací hodinu ve 22 hodin. Varoval před návratem přísnějších opatření. V pátek ostatně bylo 4745 pozitivních testů na koronavirus, což je více než ve čtvrtek i ve srovnání s minulým pátkem. Ministerstvo zdravotnictví pro sobotu nejprve zvýšilo i epidemické skóre PES těsně pod horní hranicí třetího stupně rizika, poté ale údaj přehodnotilo a vrátilo jej na 57, tedy číslo shodné s předchozími dny.

Sobota přinesla do Česka další drobné uvolnění epidemických opatření. Téměř po dvou měsících jsou opět povolené návštěvy v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociální péče. Někteří klienti domovů viděli své blízké po velmi dlouhé době.

Například Pavla Plevová ze Studence na Prostějovsku přišla navštívit svoji babičku po půl roce. „Já jsem ji naposledy viděla na jaře, dědeček za ní chodil sám, nechtěli jsme ji vystavovat nebezpečí,“ řekla. Po dvou měsících se setkaly i některé manželské páry. „Dotknout se ho, držet za ruce, to je nenahraditelné, takže jsem dojatá,“ zdůraznila Jiřina Sudolská, která do Řeporyj přijela za manželem. Před měsícem slavili výročí svatby, ale přímo se vidět nemohli.

Dosud nebyly návštěvy možné vůbec a rodiny byly odkázané na videohovory, případně se mohly setkat, ale zůstaly oddělené sklem. „Senioři se cítí izolovaní, nemusí to být jenom v domovech pro seniory, může to být i v rodinách. Že se může rodina spojit lépe než dosud, je dobře,“ zdůraznila autorka knih Babičko, vyprávěj a Dědečku, vyprávěj Monika Kopřivová.

Přijít do domova pro seniory však nelze bez omezení. Návštěvy musí mít negativní test na koronavirus, nebo musí prokázat, že jej v posledním čtvrtroce prodělaly. Po dobu návštěvy také musí mít nasazený respirátor.

Způsob, jak se dostat k výsledku testu, se v jednotlivých sociálních zařízeních liší. Některá vyhradila zdravotníka, který návštěvu otestuje. V tom případě je vyšetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Jiné domovy ale vyžadují předložení testu provedeného jinde. V tom případě jej ale musí zájemci uhradit sami.

V kroměřížských domovech se mohou návštěvy otestovat na místě, ale jen v pondělí, středu a pátek. „Test platí 48 hodin. Pak musí znovu na testování, pokud budou chtít na další návštěvu,“ avizovala ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučková. Testovací místo se otevřelo v pátek a přišlo na něj 31 lidí. „Všichni byli negativní a všichni se moc těšili, že mohou za svými příbuznými přijít,“ dodala ředitelka.

Samotné návštěvy jsou v Kroměříži omezené na 30 minut, přijít přitom mohou maximálně dva lidé k jednomu klientovi.

UDÁLOSTI: Skoro po dvou měsících mohli lidé znovu navštěvovat své blízké v domovech pro seniory a dalších zařízeních sociálních služeb (zdroj: ČT24)

V Prostějově potom vytvořil domov rezervační systém, který umožňuje celkem jen dvanáct návštěv denně a jen v sobotu a ve středu. „Objednávkový systém jel od 4:00, termíny byly za chvíli pryč,“ řekl ředitel domova Zdeněk Libíček.

Na podzim se podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb nakazilo 12 tisíc obyvatel domovů pro seniorů, tedy zhruba každý pátý jejich klient. Od poloviny listopadu měly domovy povinnost klienty plošeně testovat antigenními testy, musely to dělat do pátku. Nyní pokračuje pouze průběžné testování zaměstnanců. Test musí podstoupit jednou za pět dní.

Blatný kritizuje restaurace, které večer nezavřely

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v sobotu varoval před opětovným zpřísněním opatření. Případný návrat ke čtvrtému stupni protiepidemických opatření by znamenal opětovné uzavření bran domovů důchodců, ale také restaurací. Právě některé restaurace a kluby Blatný ostře kritizoval poté, co se od policie dozvěděl, že v pátek nedodržely zavírací hodiny.

„Podle informací policejního prezidenta vyjížděly v noci hlídky k velkému množství případů,“ upřesnil, že podle odhadů šlo o desítky případů v republice, ale přesný údaj bude mít policie až později. Za problém považuje hlavně to, že když hlídky odjely, některé podniky opět otevřely.

Požádal proto policii o zpřísnění kontrol a o to, aby provozovatelům takových zařízení byly uloženy pokuty u horní hranice, tedy v řádu milionů korun.

Ačkoli ministr připustil, že zavírací hodinu nedodrželo nanejvýš několik desítek podniků, jde podle něj i tak o příliš velké číslo. „I když se jedná o desítky potenciálních ohnisek – vzpomeňme si, že to byly právě některé bary a podobné podniky – vedou k tomu, že se nákaza rozšíří do populace s nějakým zpožděním,“ zdůraznil. Policisté zatím potvrdili, že našli otevřený podnik po 22. hodině v Brně, tři kluby v ostravské Stodolní ulici, štáb České televize byl u policejního zásahu v pražské restauraci, kde bylo otevřeno v půl dvanácté.

Restauratéři ale poukazují, že se objevily i problémy se zákazníky. „Lidé nechtěli z hospody odcházet,“ podotkl majitel restaurace v centru Prahy Simon Balonek. Policie navíc měla po 22. hodině práci i v ulicích, protože to, že se restaurace zavřely, neznamenalo, že se jejich hosté rozešli.

Epidemie covidu-19 v Česku momentálně z hlediska počtů nově infikovaných stagnuje. Laboratoře do sobotního večera prokázaly 1706 nových případů covidu. Je to skoro stejně jako minulou sobotu za stejnou dobu. Aktuálně je nakažených 61 163 lidí. Počet lidí hospitalizovaných s koronavirem se prakticky nezměnil. V nemocnicích jich v pátek bylo 4436. Počet těžkých případů klesl o šest na 576.

V pátek se potvrdila nákaza u 4745 lidí. Pokles z předchozích týdnů se tak zastavil, čtvrtek i pátek přitom přinesly o něco vyšší počty než tytéž dny v předchozím týdnu. V pátek bylo pozitivních testů ve srovnání s minulým pátkem o 284 více, ve srovnání se čtvrtkem o 121 více.

O nezodpovědnosti se v souvislosti s růstem denního počtu případů zmínil i ředitel Úřadu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „Je to projev nedodržování opatření. Máme hlášené případy, kdy lidé nechodí na testy nebo se vyhýbají karanténním opatřením. To je velice nezodpovědné, protože to napomáhá šíření nemoci,“ uvedl.

Epidemické skóre zůstává neměnné. V noci stouplo, nové údaje je vrátily na 57

Ministerstvo zdravotnictví v noci zvýšilo index PES po dvanácti dnech z 57 na 59. Ráno ale údaj přehodnotilo a vrátilo na 57. Ladislav Dušek ozřejmil, že ráno dostali statistici upřesněné údaje o čtvrtečních testech. Z nich vyplývá, že odběrů bylo více, než s kolika původně kalkulovali, a tedy nebyl tak vysoký poměr pozitivních testů vůči celkovému počtu.

Aktualizace skóre PES podle Duška probíhá automaticky v půl jedné v noci. Dodatečné údaje o provedených testech přišly až v šest ráno. „Takové relativně velké dohlášení testů se stalo poprvé. Aby se situace neopakovala, byla aktualizace PES nastavena každý den na 06:30,“ uvedl Dušek.

Ani růst o dva body by však neznamenal, že by bezprostředně hrozilo zpřísnění epidemických opatření, jejich vyšší stupeň, který by mohl vládu přimět k činu, má spodní hranici na 61 bodech. 

PES je na třetí úrovni jen v polovině krajů

Na třetí stupeň opatření, který umožnil s omezeními otevřít obchody či restaurace, přešlo přitom Česko teprve ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že by zpřísnění mohlo přijít.

Na regionální úrovni již neplatí, že je na tom nejlépe Praha. Ve městě samotném i v jeho bezprostředním okolí začal stoupat relativní počet nakažených. V Praze se zhruba ze 150 po pátku zvýšil na 163 infikovaných na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, v okresu Praha-západ je 156 případů na sto tisíc obyvatel. Nejlépe je na tom nyní Chebsko, kde se za poslední týden potvrdila nákaza u 115 lidí ze sta tisíc, nejhůře zasaženým okresem zůstává Havlíčkobrodsko s 524 případy na sto tisíc obyvatel.

Krajská verze skóre PES však hodnotí Prahu stále nejpříznivěji, má 49 bodů. V Karlovarském kraji dosáhlo 54. Jen polovina krajů je ale momentálně pod hraniční šedesátkou. Nad ní, tedy na úrovni odpovídající čtvrtému stupni rizika, jsou kraje Vysočina, Královéhradecký, Moravskoslezský, Zlínský, Liberecký, Olomoucký a Ústecký. V Libereckém a Olomouckém kraji je dokonce nad 70.

Armáda nerozvolňuje, ale největší potíže již překonala

Covid-19 se nevyhnul ani armádě. Pokud jde o počty nemocných, je situace již řádově lepší než byla. „V průběhu října jsme měli až 1300 nakažených vojáků. Momentálně se pohybujeme pod 300,“ přiblížil ředitel sekce vojenského zpravodajství na ministerstvu obrany Zoltán Bubeník.

UDÁLOSTI: Během pandemie se covidem-19 nakazilo za den maximálně 100 českých vojáků (zdroj: ČT24)

Vojenské útvary ale stále žijí ve speciálním režimu a jejich výcvik je omezen. U mechanizovaného praporu v Žatci probíhá jen udržovací taktická příprava. „Týká se to zejména střeleb z ručních a lafetovaných zbraní, které jsou nezbytné,“ upřesnil velitel praporu Stanislav Kočica.

Celé jednotky ale nemohou trénovat a velká cvičení jsou již od března zcela zastavena. Podle Zoltána Bubeníka může současně cvičit maximálně 30 lidí. Přísná pravidla, která vydalo velení NATO, platí i v zahraničních operacích. Voják, který na misi přijede, musí být prvních čtrnáct dní v karanténě a musí podstoupit PCR testy.