Praktici proti koronaviru naočkují tři a půl milionu lidí, předpokládá jejich předseda Šonka

Události, komentáře: Předseda praktických lékařů Šonka o koronaviru (zdroj: ČT24)

Počet nových případů koronaviru potvrzených testy dál klesá. I množství hospitalizovaných lidí v posledních dnech pokleslo. V polovině měsíce leželo v nemocnicích přes šest a půl tisíce osob s nemocí covid-19. V pondělí to bylo čtyři a půl tisíce, z toho 656 ve vážném stavu. Některé nemocnice už se vracejí k zákrokům, které doteď odkládaly. Jak se na situaci dívají praktičtí lékaři, přiblížil v pořadu Události, komentáře předseda jejich sdružení Petr Šonka.

Provoz v ordinacích praktických lékařů už je nyní klidnější oproti předchozím fázím pandemie. Od soboty pak bude možné znovu navštěvovat seniory v domovech. „Myslím si, že je to potřeba, a pokud se všichni budeme chovat rozumně, tak to neznamená zas tak velké nebezpečí a pro seniory to bude obrovskou vzpruhou,“ myslí si předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Dle něj bude v nadcházejících týdnech důležité, aby obecně ke kontaktům nedocházelo ve velkém počtu osob a aby lidé dodržovali pravidla a nosili ochranné prostředky. „Pokud se k tomu nepostavíme rozumně, tak to bude mít svoje důsledky,“ míní Šonka.

Očkování už od ledna

V rámci očkování se s praktickými lékaři podle jejich předsedy počítá. „Bez nich nebude možné proočkovat tak velký počet lidí v tak krátkém čase, ale některé vakcíny se nehodí pro použití v běžných ordinacích, ať už je to skladování, ať je to počet dávek,“ přibližuje Šonka. Zhruba tři a půl milionu lidí z celkových pěti až šesti milionů, kteří by se měli naočkovat, ale vakcinaci podstoupí právě u praktických lékařů.

U lékařů samotných je podle Šonky o očkování zájem. „Všichni jsme i zvědaví, jestli bude menší procento lidí s chřipkou kvůli koronavirovým opatřením, v drtivé většině respiračních onemocnění, která vidíme v ordinacích, se jednalo o covid-19,“ přibližuje Šonka. Očkování proti chřipce je podle něj pro tuto sezonu u konce.

„Snažíme se objednávat vakcíny s dostatečným časovým předstihem pro příští sezonu, bude to samozřejmě zajímavé, protože se nám na podzim bude potkávat očkování na covid a na chřipku, tam si musíme ještě udělat jasno, jak to bude logisticky probíhat,“ říká Šonka. On sám je skeptický k plošnému testování na koronavirus v populaci.

„Když se podíváme na Slovensko, tam záchyt byl asi jedno procento, pokud poměříme, co to přináší za ekonomické náklady, co to znamená za logistické manévry, tak je výsledek poněkud chabý, testoval bych symptomatické pacienty,“ uzavírá Šonka.