Policie chce poslat před soud muže, který ve sněmovně ohrožoval nožem policisty. Hrozí mu až 12 let vězení

Policie chce poslat před soud muže, který se na konci ledna pokusil proniknout do Poslanecké sněmovny s nožem v ruce a ohrožoval tam policisty. Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a podali návrh na obžalobu. Informaci na dotaz ČT uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie 31letého muže viní z násilí proti úřední osobě. Za to mu hrozí až 12 let vězení.

„Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a celý spisový materiál předali Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Státní zastupitelství nyní bude rozhodovat o podání obžaloby.

Incident se odehrál 30. ledna dopoledne, kdy se konala pravidelná schůze Poslanecké sněmovny. Muž při vstupu do sídla poslanců vytáhl během bezpečnostní kontroly dva nože a začal s nimi ohrožovat přítomné příslušníky ochranné služby, zároveň se dožadoval vstupu na galerii pro veřejnost nacházející se nad jednacím sálem.

Muž chtěl ve sněmovně protestovat proti systému

Ochranná služba ho následně zpacifikovala a zadržela, kromě nožů u něj policisté našli také teleskopický obušek. Když ho odváděli do auta, prohlásil, že chtěl protestovat proti „tomuhle systému“. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Policie 31letého muže následně obvinila z trestného činu násilí proti úřední osobě. Za to mu v krajním případě hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Obviněný byl původně ve vazbě, v únoru ho ale na svobodu propustil Městský soud v Praze, který vyhověl jeho žádosti. Muž je tak vyšetřován na svobodě.