Tisíce pacientů čekají odložené operace. Návrat nemocnic k běžnému provozu je ale pozvolný a opatrný

UDÁLOSTI: Nemocnice se můžou začít vracet k neakutním plánovaným výkonům (zdroj: ČT24)

Nemocnice se po měsíci vracejí k běžnému provozu, i když jejich ředitelé netají obavy, že by se to mohlo ještě změnit a zůstávají na případnou změnu epidemické situace připraveni. Zároveň se chystají na novou zátěž – lékaře čekají tisíce odložených operací. Covidová oddělení navíc ruší jen některé nemocnice, vývoj pandemie to v řadě oblastí ještě neumožňuje.

Návrat k takzvané odkladné péči povolilo ministerstvo zdravotnictví nemocnicím v pondělí, další den začaly v mnoha zařízeních přípravy na návrat k běžnému provozu. Například na pražských Vinohradech začnou operovat již ve středu – avšak s výhradou.

„Ještě budeme zdrženlivější, co se týká velkých náročných výkonů. Byli bychom rádi, kdybychom mohli rychle zareagovat, pokud by se zvyšovala potřeba hospitalizovat pacienty s covidem-19,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Události, komentáře: Návraty necovidových pacientů do nemocnic (zdroj: ČT24)

Snáze půjdou operace s krátkou hospitalizací

Lékaři vnímají, že nebezpečí zdaleka není zažehnáno. „Nelze usnout na vavřínech, protože kdyby se to zvrtlo, tak nemocnice by se mohly zase dostat do problémů,“ zdůraznil v Událostech, komentářích poslanec a bývalý ředitel krajské záchranky v Královéhradeckém kraji Jiří Mašek (ANO). Dodal, že „pořád nás dobíhají vysoká čísla pozitivních z minulých čtrnácti dnů, kteří se teď dostávají – poté, co to nezvládají doma – do nemocniční péče“.

Bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno a nynější předseda zdravotnického výboru Senátu Roman Kraus (ODS) dodal, že v nejbližší době bude záležet na charakteru plánovaných operací, zda se uskuteční, nebo ne.

„Jsou věci plánované, které jsou spojené s krátkodobou hospitalizací, a do těch se lze pustit poměrně rychle. Pak jsou věci, kde jsou to větší operační výkony, které vyžadují mnohadenní hospitalizaci. Tam jistě budou manažeři opatrnější, protože by nemohli rychle, pružně reagovat,“ srovnal.

Práce budou mít lékaři více než dost. Zákroky museli odložit tisícům neakutních pacientů. Nyní je začnou postupně znovu zvát. „Pokud možno tak, jak byli naplánováni. Ale pokud by se jejich stav zhoršil, tak dostanou přednost,“ poznamenal přednosta II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Aleš Linhart.

Odložené výkony ve vybraných nemocnicích
Zdroj: ČT24

Někde odhadují, že léčit „na plné pecky“ budou až příští rok

Ne všude ale mohou nemocnice o rychlém návratu k běžnému provozu vážně uvažovat. Například v Liberci jsou lůžka na jednotkách intenzivní péče stále ze dvou třetin obsazena pacienty s koronavirem. Její ředitel Richard Lukáš odhadl, že „operovat a léčit na plné pecky“ bude nemocnice schopna až po Novém roce.

V Ostravě-Vítkovicích potom pacientů s covidem-19 stále přibývá. Novou jednotku pro ně naposledy otevřela minulý týden. „Musela se zřídit, protože výrazně narostl počet pacientů, u kterých bylo podezření na onemocnění,“ upřesnila mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská. Vítkovická nemocnice přesto počítá s tím, že se operovat začne. 

Zlínská nemocnice, která patřila během vrcholu dosavadního průběhu epidemie k těm nejhůře zasaženým, naopak předpokládá, že se v následujících dvou týdnech k plánovaným zákrokům ještě nevrátí. Jen z dvaceti procent obnoví plánovanou péči největší zdravotnické zařízení v republice – Fakultní nemocnice v Motole v Praze.