Koronavirus se v domovech pro seniory nešíří tak rychle, ukazuje testování

Události: Testování na koronavirus v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

První výsledky státem nařízeného plošného testování v domovech pro seniory podle úřadů ukazují, že covid-19 se v nich nešíří tak rychle. Data ještě nejsou úplná, celorepubliková akce nabrala zpoždění. Antigenní sady také nejsou tak spolehlivé jako klasické PCR testy, odběry se mají opakovat po pěti dnech.

S desítkami nakažených patřil Domov U Biřičky v Hradci Králové zhruba před měsícem k nejzasaženějším v kraji. Antigenní testy tu poprvé použili ale až toto pondělí. „Bylo otestováno všech 350 klientů a zaměstnanců. Všechny ty testy vyšly jako negativní,“ uvedla ředitelka domova Daniela Lusková. V karanténě tak zůstává jen 13 nakažených z minulého týdne.

Nejvíc případů onemocnění covid-19 v přepočtu na obyvatele je teď v okresech na Vysočině. První výsledky z domovů v kraji ale naznačují, že nákaza se tady už výrazně nešíří. V pelhřimovském domově Jeřabina otestovali 250 lidí. Z personálu, seniorů nebo lidí s handicapem se ukázali pozitivní jen čtyři testy.

„Jsou dokonce i domovy, kde není pozitivní nikdo ze zaměstnanců, což je velmi potěšitelné, protože tam hrozí největší nebezpečí zavlečení,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný (ČSSD).

Počet nově nakažených seniorů v celé populaci sice zůstává vysoký, testování v domovech ale podle statistiků čísla příliš nezhoršilo.

„Je to paralelně sledováno přibližně s osmnáctiprocentní pozitivní záchytovostí, ale nesouvisí to s tím. Když mluvím o stovkách nakažených seniorů třeba ze včerejška, tak to je výsledek standardních PCR testů a standardního testování,“ řekl v pondělí ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek.

PCR forma je přesnější než antigenní testy. Ty se mají opakovat každých pět dní. Někteří ředitelé už teď doufají, že brzy bude možné upustit od plošného testování a zaměřit se pouze na příchozí a zaměstnance.