Policie nezjistila, kdo na sochu prezidenta Beneše napsal „rasista“ a „masový vrah“

Kriminalistům se nepodařilo vypátrat pachatele, který začátkem září napsal sprejem na podstavec sochy bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše v Praze na Loretánském náměstí, že byl rasista a masový vrah. Policie případ odložila. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Provedeným šetřením se nepodařilo do současné doby zjistit skutečnosti, které by opravňovaly k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby, věc byla odložena,“ uvedl mluvčí Daněk.

Podle policie se nápis „rasista a masový vrah“ objevil na podstavci sochy v noci z 2. na 3. září. Policie škodu vyčíslila na pět tisíc korun. Sochu spravuje Galerie hlavního města Prahy. Podle vedoucí jejího PR oddělení Michaely Vrchotové nechá galerie nápis odstranit.

Socha druhého československého prezidenta stojí od května 2005 před pražským Černínským palácem, kde Beneš působil mezi lety 1918 a 1935 jako šéf československé diplomacie. Vznikla odlitím originálu sochy od Karla Dvořáka, která byla v minulosti v hlavní budově Národního muzea. Na požadavek tehdejšího komunistického ministra Zdeňka Nejedlého byla v 50. letech odstraněna.

Původně se uvažovalo o návratu sochy z depozitáře do muzea, nakonec se rozhodlo o jejím umístění venku. Odhalení sochy v Praze v roce 2005 kritizoval šéf sudetských Němců Bernd Posselt či tehdejší bavorský premiér Edmund Stoiber (CSU).

Nápisy na soše Churchillově i Koněvově

V nedávné minulosti se nápisy objevily i na několika jiných sochách v Praze. Letos v červnu někdo na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 napsal, že byl rasista a Black lives matter (Na životech černochů záleží).

V prohlášení autorek, které zveřejnil internetový deník Alarm, stojí, že nápisem chtěly vyvolat debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost. Protesty proti policejnímu násilí a rasismu v USA i jiných zemích rozpoutala smrt Afroameričana George Floyda při policejním zásahu v americkém Minneapolisu koncem letošního května. Doprovázely je útoky na sochy politiků a dalších osobností kritizovaných kvůli rasismu.

Cílem sprejerských útoků byla v poslední době v Praze zejména socha sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Tamní radnice sochu vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, nechala loni v létě zakrýt plachtou a počátkem letošního dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestovala.