Roste podpora Starostů, preference ANO mírně klesly, tvrdí model Medianu

Starostové a nezávislí, kteří zvítězili v říjnových senátních volbách a výrazný úspěch zaznamenali také v krajských volbách, se podle agentur zvedají i v průzkumech pro volby do Poslanecké sněmovny. Aktuální volební model Medianu jim nově přisoudil podporu 7,5 procenta, v minulosti se STAN pohybovali kolem pětiprocentní hranice. Ještě více získali v modelu agentury Kantar na přelomu září a října. Oba modely se ale liší postavením vládního ANO. V obou případech zůstává v čele, podle agentury Median se ale jeho podpora oproti minulým měsícům téměř nezměnila a činí 28,5 procenta.

Median sbíral data pro svůj volební model po většinu října – od počátku měsíce do jeho 29. dne – tedy v době, kdy se prudce šířila nákaza covidem-19 a vláda v krátkých odstupech postupně zpřísňovala opatření proti němu.

Vládní strany v říjnovém volebním modelu obstály, výsledky koaličních ANO a ČSSD i KSČM, která vládu podporuje, jsou takřka shodné jako při volbách v roce 2017. ANO by podle Medianu v říjnu získalo 29,5 procenta hlasů, ČSSD 6,5 procenta a komunisté 7 procent.

Jak ale upozornila agentura, i když oproti posledním volbám nejde o posun, ve srovnání s posledním volebním modelem Medianu ze srpna přišli sociální demokraté o tři procentní body.

V případě ANO byla říjnová podpora oproti konci prázdnin o procento nižší, prakticky nic se nezměnilo na míře podpory vládního hnutí v jednotlivých věkových skupinách. „Stále platí masivní podpora mezi voliči nad 65 let,“ uvedla agentura.

Naději na setrvání ve sněmovně dala agentura všem devíti stranám a hnutím, které do ní vstoupily po minulých volbách. Druhou nejsilnější stranou jsou podle modelu Piráti s podporou 13,5 procenta, hned za nimi ODS s 13 procenty. STAN posíleným vítězstvím v senátních volbách přiřkl model 7,5 procenta stejně jako SPD. Ve sněmovně by podle Medianu usedli ještě poslanci TOP 09 (6,5 procenta) a KDU-ČSL (5 procent). Naopak Trikolóra, která má momentálně parlamentní zastoupení prostřednictvím dvojice poslanců odštěpených od ODS, figuruje v novém modelu se dvěma procenty.

Ačkoli STAN ve volebním modelu Medianu posílili z rovných 5 procent v srpnu na 7,5 procenta, nejde o růst přesvědčených voličů. Jejich podíl zůstává podle Medianu nízký, zisk tak nemusí být stabilní. Nejsilnější volební jádro má podle agentury ANO, jde o 20 procent voličů, u ODS o 8 procent. U Starostů je pouze tříprocentní.

Vzestup STAN ve volebním modelu Medianu následuje měsíc poté, co podobný trend naznačil model agentury Kantar CZ zpracovaný pro Českou televizi. V něm Starostové figurovali dokonce s 9,5 procenta oproti výsledkům kolem 5 procent v předchozích modelech téže agentury.

Model Medianu ještě nezohlednil, že v říjnu podepsaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 memorandum, podle kterého by měly sestavit společnou kandidátku. Lídři stran avizovali, že budou usilovat o volební vítězství. O spolupráci jednají také Piráti a STAN, k žádné dohodě ale zatím nedošli.