Měsíc filmu na školách připomene studentům média za totality. Letos distančně

Karel Strachota o on-line Měsíci filmu na školách (zdroj: ČT24)

Tématem 16. ročníku Měsíce filmů na školách, který se koná v listopadu v rámci projektu Příběhy bezpráví, jsou média a totalita. On-line filmy a besedy se zaměří na roli médií v totalitní společnosti a na to, jakým způsobem vládnoucí režim využíval sdělovací prostředky. Tradiční akce tak pomůže učitelům v distanční výuce.

Měsíc filmů na školách doplní plakátové výstavy, které žáci najdou ve třídách a na chodbách škol, až se do nich vrátí. Přiblíží tak třeba život oběti justiční vraždy Milady Horákové nebo roli médií v komunistickém Československu, manipulaci s informacemi, šíření lží i zastrašování skrze oficiálně vydávané tiskoviny.

„Byli jsme zvyklí, že uplynulých 15 let navštěvovali stovky škol pamětníci a na školách se promítaly filmy. To letos není možné, převedli jsme vše do on-linu. Na filmy se tak mohou žáci dívat, i když nejsou ve školních třídách,“ sdělil České televizi šéf Jednoho světa na školách Karel Strachota. V on-line prostředí se bude i debatovat.

Soňa Červená se představí v roli Milady Horákové

„Máme už zkušenost z jara, kdy jsme řadu akcí do on-linu přesunuli a zájem škol byl veliký. Zdá se, že si na tuto formu osvěty žáci zvykají,“ doplňuje. Vybrané filmy přiblíží, jak byla v komunistickém Československu zneužívána média. Žáci tak uvidí například dokument Heleny Třeštíkové Pavel Tigrid: Evropan, dokument České televize Tajné akce StB: Akce Alfa nebo filmové zpracování operního představení Zítra se bude… s operní pěvkyní Soňou Červenou.

Měsíc filmu na školách se koná od roku 2004 každý listopad na stovkách základních a středních škol po celé České republice. Zapojené školy pořádají projekce filmů s tématem československých dějin a zvou hosty (pamětníky, filmaře, protagonisty filmů, historiky) na pofilmové debaty. Za 16 let existence projektu uspořádaly školy 8944 projekcí, kterých se zúčastnilo více než 386 tisíc žáků.