Nový ministr musí za zdravotnictví bojovat, aby nenastal kolaps, říká Kubek

Milan Kubek v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by měl hájit svůj resort a zpřísnit současná opatření kvůli nárůstu nakažených v zemi, řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek, který byl hostem Interview ČT24. V současnosti usednout do křesla zdravotnictví je obrovská výzva, míní Kubek.

Od ministra čeká šéf České lékařské komory, že nedovolí kolaps zdravotnictví. „Že bude ochotný za to bojovat i třeba proti předsedovi vlády,“ vysvětlil. S novým šéfem resortu zatím nemluvil, premiéra ale ujistil, že Česká lékařská komora Blatného podpoří.

Kubek nicméně zopakoval, že vláda nejedná systémově, aby epidemii zabránila. Buď hájí ekonomické zájmy, anebo řeší samotnou epidemii, poznamenal.

Dosavadní opatření nestačí

Kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem Kubek trvá na tom, aby nový ministr zdravotnictví zvážil takzvaný tvrdý lockdown, tedy větší omezení společnosti. „Za stávající situace není jiná cesta než ten tvrdý lockdown, protože takto se nám zdravotnictví zahltí. Nemůžeme čekat na katastrofu, stále tady máme nemocné i s jinými chorobami,“ vysvětlil Kubek jednoznačné stanovisko České lékařské komory.

Podle něj se vláda tvrdý lockdown neodváží zavést, protože se bojí reakce veřejnosti a ekonomických ztrát. „Pokud se nám podaří rychle reagovat, ten lockdown bude kratší. Prostě nemůžeme v tomto žít do doby než bude vakcína, to nezvládneme. Je potřeba zareagovat rychle a srazit tu epidemii,“ prohlásil Kubek. 

Prezident České lékařské komory je přesvědčený, že by přísnější postup zastavil nárůst nemocných a zemřelých v zemi. Pak by podle něj bylo možné opatření zmírnit.