Výbuch plynu zničil v Tursku u Prahy dům. Záchranáři ošetřili čtyři zraněné

Události: Výbuch plynu zničil rodinný dům (zdroj: ČT24)

V Tursku u Prahy vybuchl v bytovém domě plyn. Záchranáři na místě ošetřili čtyři zraněné, dva z toho středně těžce a dva lehce. Zavaleného člověka se hasičům podařilo vyprostit, převzala ho letecká záchranná služba, řekly mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová a hasičů Vladimíra Kereková. Nikoho dalšího hasiči v troskách nenašli. Podle Kerekové vybuchla propanbutanová lahev, dalších šest jich hasiči vynesli ven.

Těžce zranění lidé byli převezeni do pražských nemocnic v Motole a na Vinohradech. Jeden z těch, kteří utrpěli lehká zranění, skončil v nemocnici v Kladně. Stav druhého lehce zraněného hospitalizaci nevyžadoval.

Záchranáři měli na místě čtyři pozemní posádky, zasahoval také vrtulník. Hasiči chtěli povolat speciální vyhledávací USAR tým, podle Kerekové se tak ale nakonec nestalo. S prohledáváním trosek záchranným složkám pomůže sací bagr. 

Na místě je rovněž statik i speciální kontejner se dřevem na výztuhu domu, aby se zabránilo jeho dalšímu zřícení. „Došlo k propadnutí střechy, zhruba třetina domu je zřícena. Provádíme průzkum tam, kde můžeme,“ uvedla Kereková.

Původní informace hovořily o výbuchu plynu v rodinném domě, později se ale ukázalo, že jde o starší bytový dům s několika byty. Hasiči museli evakuovat dvacet lidí, nyní prohledávají trosky. Evakuační autobus nemuseli hasiči použít, všichni obyvatelé našli podle Kerekové náhradní bydlení. 

„Neočekává se, že by v troskách domu zůstal někdo zraněný, nikdo z jeho obyvatel totiž nepostrádá své blízké. Na místě jsou nicméně psovodi, kteří trosky prohledávají. Společně s nimi zde zůstává jednotka záchranářů,“ popisuje situaci na místě Trnková.