Berbr skončil ve vedení fotbalové asociace. Členy komise rozhodčích odvolal výkonný výbor

Události: Roman Berbr se vzdal funkce ve Fotbalové asociaci (zdroj: ČT24)

Roman Berbr se v souvislosti s obviněním 20 osob z korupce a ovlivňování výsledků zápasů vzdal postu místopředsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Její výkonný výbor se v pondělí sešel na mimořádné schůzi a odvolal z funkce členy komise rozhodčích v čele se šéfem Jozefem Chovancem. Mimořádně jej svolal předseda asociace Martin Malík, vystoupil na něm s požadavky na řešení situace.

Berbr odstoupil z postu místopředsedy, funkce člena výkonného výboru i pozice předsedy Plzeňského krajského fotbalového svazu. Rezignaci oznámil krátce poté, co skončilo mimořádné jednání výkonného výboru. „Jak je obecně známo, pan Berbr byl vzat do vazby a momentálně k němu může pouze jeho právní zástupce. Rezignace byla doručena prostřednictvím jeho právního zástupce sem na sekretariát,“ řekl na tiskové konferenci generální sekretář FAČR Jan Pauly.

O tom, že by na svůj post ve výkonné radě FAČR rezignovala i Berbrova partnerka Dagmar Damková, předseda asociace neví. „V tuto chvíli mám podklady pouze k tomu, že rezignoval jen Roman Berbr,“ uvedl Malík.

Výkonný výbor na mimořádném jednání odvolal členy komise rozhodčích v čele se šéfem Jozefem Chovancem s výjimkou Tomáše Bárty, který byl nominován za Ligovou fotbalovou asociaci. Vyřazení rozhodčí budou vyřazeni z listin a následně budou vytvořeny listiny nové.

„Bude sestavena komise nová. Půjde o prozatimní komisi, která bude fungovat po omezenou dobu tak, aby byl zajištěn chod ligových soutěží poté, co vláda České republiky ukončí aktuální koronavirová opatření,“ uvedl Malík na tiskové konferenci.

Brífink vedení Fotbalové asociace České republiky (zdroj: ČT24)

Ovlivňováním sportovních zápasů by se měl zabývat speciální policejní útvar

Podle Malíka je prioritou nastavit chod asociace tak, aby neumožňoval v budoucnosti vznik podobných situací. Ligová fotbalová asociace tak musí mít nástroj zaručující jak absolutní nezávislost rozhodčích, tak i efektivní kontrolu komise, zejména pak v oblasti rozdělení jednotlivých sudí do zápasů. „Nebudu zde lhát, nemám nyní konkrétní recept na takový nástroj, ale jsem připraven na diskuzi, jsem otevřen názorům,“ řekl Malík.

Malík by měl s představiteli státních institucí podnítit vznik specializovaného policejního útvaru, který by se měl soustředit na ovlivňování zápasů nejen ve fotbalu. Dojít by mělo také k mimořádné kontrole financování krajských svazů, speciálně by se kontrola měla zaměřit na Plzeňský krajský fotbalový svaz, v jehož čele stál právě Berbr.

Český fotbal si podle Malíka musí opětovně získat důvěru fanoušků i veřejnosti. „Ve výsledku jsme vinni my všichni,“ uvedl, někteří nečinností, jiní zase svými chybami. Sám kvůli korupční aféře, kterou označil za útok na podstatu fotbalu, uvažoval i o vlastní rezignaci. Upozornil také, že koronavirová pandemie fotbalové pracovníky „donutila vydat ze sebe maximum maxima možného“. Na ně by pak podle předsedy asociace nemělo být nahlíženo negativně skrze optiku současné kauzy.

Organizovaná skupina se měla zaměřit hlavně na druholigový Vyšehrad

Berbr je jednou z 20 obviněných osob v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů nižších soutěží prostřednictvím rozhodčích. Místopředseda FAČR za Čechy byl v neděli vzat do vazby, do níž podle České televize putovali také sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování zápasů řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018 až 2019 postoupil ze třetí do druhé ligy. Jaká měla být Berbrova role, zatím není jasné. Média místopředsedu FAČR dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí i na dění v celém českém fotbale.

Kauzu spustil páteční zásah kriminalistů na několika místech v zemi včetně sídla FAČR na pražském Strahově. Policisté zadrželi 19 lidí a 15 z nich už v sobotu propustili. Jedna osoba byla od začátku stíhána na svobodě.

Vrchní státní zastupitelství, které kauzu dozoruje, ani kriminalisté se k totožnosti obviněných nevyjádřili. Podle médií jde vedle Berbra, Rogoze, Grimma a Kaníka převážně o rozhodčí, z nichž řada figuruje na listině pro profesionální soutěže hlavně jako asistenti.