V Příbrami bude senátorem Petr Štěpánek (STAN), získal sedmdesát procent hlasů

V senátním obvodu Příbram vyhrál druhé kolo voleb Petr Štěpánek za hnutí STAN. Získal sedmdesát procent hlasů. Dosavadní senátor Jiří Burian (ODS) mandát neobhájil, svůj hlas mu dalo necelých třicet procent voličů.

Petr Štěpánek (STAN) se chce hned po nástupu do své funkce zasadit o prosazení zákona, který by posílil práva lidí, kteří byli doma napadeni a použili na svou obranu zbraň. „Chtěl bych poděkovat lidem za to, že přišli. Slibuji, že všechno, co jsem prohlašoval v kampani, jsem myslel naprosto vážně, a že to teď musím splnit. Beru to jako obrovskou výzvu, na kterou se těším,“ řekl Štěpánek ke svému vítězství.

Oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola, mají zkušenosti z komunální a krajské politiky. Štěpánek (STAN) – povoláním agronom a podnikatel – působí dlouhá léta jako zastupitel v Petrovicích na Příbramsku. Od roku 2006 je navíc starostou obce. Od spoluobčanů z Petrovic získal ve druhém kole 91procentní podporu. Je členem STAN a za hnutí se v roce 2016 dostal i do zastupitelstva Středočeského kraje.

Také druhý Burian má zkušenosti z komunální politiky. Starostou Sedlčan byl 28 let, zastupitelem je v obci dodnes. Mezi lety 2000 a 2014 byl zastupitelem Středočeského kraje.

Ve druhém kole přišlo k volbám necelých čtrnáct procent voličů oproti 39 procentům v prvním kole. V příbramském obvodu letos kandidovalo osm kandidátů.