V Česku začíná platit nouzový stav. Zavádějí se i nová omezení

Události: Nouzový stav (zdroj: ČT24)

V pondělí začíná v Česku platit nouzový stav. Vláda si slibuje, že pomůže ke zbrždění tempa růstu počtu nakažených covidem-19. Současně s nouzovým stavem začnou platit nová opatření proti koronaviru, sníží se třeba povolený počet lidí na hromadných akcích. Nově nesmí překročit hranici deseti osob vevnitř a dvaceti venku. Ve většině krajů také v pondělí zůstanou zavřené střední školy. Nouzový stav je vyhlášený na 30 dní, opatření na dva týdny.

Omezení se dotknou i restaurací, kde bude moci u jednoho stolu sedět nanejvýš šest lidí. Obchodů se naopak nová opatření nedotknou. Omezení se nevztahuje také na posilovny či akvaparky. Divadla a kina mohou dál hrát až pro 500 lidí, jsou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se týká představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály. Sportovní utkání se mohou konat, ale bez diváků.

Počet lidí na církevních shromážděních vláda od pondělí omezí na sto s dodržením rozestupů. Při církevních obřadech se nemá zpívat.

V okresech, jež jsou na mapě podle rizika nákazy označeny červenou nebo oranžovou barvou, se na dva týdny uzavřou střední školy. Praktická výuka se ale ve školách bude moci konat. O opatřeních rozhodnou hygienici v jednotlivých krajích.

90’ ČT24 - Nouzový stav v Česku (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) navíc v neděli připustil, že mezi zvažované varianty patří i to, že by se na dálku mohli učit i žáci druhých stupňů základních škol. Další opatření prý představí v pátek.

Na základních školách se bude 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku. Bez zpěvu bude hudební výchova také na středních školách a konzervatořích, které zůstanou otevřené. V červených a oranžových okresech přejdou na výuku na dálku kromě středních škol i základní umělecké a vyšší odborné školy.

Odměny pro zdravotníky

V českých nemocnicích je v současnosti volná čtvrtina lůžek pro pacienty vyžadující intenzivní péči. Přehlcení zdravotnictví přitom mají zabránit právě zavedená opatření – zejména omezení hromadných akcí. 

Premiér chce v budoucnu jednat o odměnách pro zdravotníky. Těm ale zatím stát nevyplatil peníze navíc ani za práci během první vlny pandemie. Vláda je však schválila v srpnu, a dostat by je tak měli v listopadu. „Až tento týden jsme dostali peníze z ministerstva financí,“ řekl Prymula v pátek.

„Je potřeba, aby aparát ministerstva zdravotnictví, který je strašně pomalý a zkostnatělý, skutečně zdravotníkům vyplatil odměny co nejdřív,“ uvedl Babiš.

Thomayerova nemocnice změnila některá oddělení v centra pro nakažené

Některá zdravotnická zařízení se přitom musejí nové situaci rychle přizpůsobovat. Například v pražské Thomayerově nemocnici počet lidí s těžším průběhem covidu-19 začal rychle narůstat minulý týden. „Plníme kapacity na strop, před týdnem jsme otevírali oddělení akutně pro předpokládaný nárůst,“ uvedla přednostka místní pneumologické kliniky Martina Vašáková.

Podobně to vypadá i na dalších místech v Thomayerově nemocnici. Některá oddělení se změnila na centra pro pacienty s koronavirem, a musela tak částečně omezit svou péči. I přesto mají zdravotníci více služeb než obvykle, k práci na svých odděleních jim totiž přibyla péče o nakažené.

Nemocnice proto hledá nové sestry. Přijmout jich chce nejméně dvacet. „V posledních čtrnácti dnech jsem tady v podstatě denně i přes víkendy. Pro všechny, kdo tady pracují, je to hodně náročné a je to pro ně v podstatě dlouhodobě neúnosné,“ uvedla vrchní sestra Thomayerovy nemocnice Renáta Michalíčková.