Na „semaforu“ je už oranžových 28 okresů v Česku, počet celkově nakažených koronavirem překročil 50 tisíc

Na aktualizované mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem je v oranžovém stupni pohotovosti 28 okresů. Dosud jich bylo deset. Praha zůstala ve třetím stupni, který značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos. Počet lidí, kteří se celkem nakazili covidem-19, už v republice přesáhl 50 tisíc.

Žádný okres v Česku už nemá bílou barvu, která znamená nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy. Dosud jich takových bylo 13.

Aktualizovaný semafor odráží situaci mezi 12. a 18. zářím. Oranžová barva znamená počínající komunitní přenos, zelená představuje výskyt nákazy bez komunitního přenosu.

„Denní záchyty pozitivně diagnostikovaných pacientů s covidem-19 jsou celorepublikově vysoké a v čase postupně dále narůstají, zejména v nejzatíženějších regionech, jako je Praha a Středočeský kraj,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Vedle středních Čech se oranžová rozšířila zejména do Ústeckého, Pardubického a Zlínského kraje, vyplývá ze semaforu.

Celkem už přes 50 tisíc nakažených

Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie v Česku překročil 50 tisíc. Za pondělí jich zatím přibylo 783 na 50 071. S nemocí se v současnosti potýká 24 214 lidí. Počet úmrtí stoupl na 521. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví k pondělním 18 hodinám.

U většiny z nakažených má nemoc lehký průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 494 lidí. Stav 101 hodnotí lékaři jako těžký, což je nejvíc od začátku epidemie.