Obce obstarávají dezinfekce a roušky. Voliči k urnám zamíří za 14 dní

Události: Příprava voleb (zdroj: ČT24)

Do krajských a prvního kola senátních voleb zbývají dva týdny. Připravují se na ně centrální úřady a statistici i jednotlivé radnice. Pořizují dezinfekce a začínají distribuovat hlasovací lístky. Školení komisařů se kvůli pandemii přesouvají na internet.

Ve Velkém Oseku je osmnáct stovek voličů, hlasovací lístky do obce dorazily ve středu. Úředníci je nyní budou vkládat do obálek a v příštím týdnu dodají voličům. Ti na začátku října odevzdají své hlasy v místní školní jídelně, jediné volební místnosti v obci. Podle starosty Pavla Drahozvala je Velký Osek připraven – k dispozici má dezinfekce na povrchy i ruce a roušky. „Objednávali jsme si to vysloveně pro záležitost voleb,“ konstatuje.

Nejpozději ve čtvrtek museli na úředních deskách na internetu či na ulicích starostové zveřejnit termín a místo konání voleb. Voliči se na nich dozvěděli třeba i to, že se ruší školení volebních komisí. Ta se totiž z bezpečnostních důvodů přesouvají z jednacích místností k obrazovkám počítačů. Komisaři potvrzují absolvování školení podpisem čestného prohlášení.

S obsazováním míst ve volebních komisích je letos problém, přiznává ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Budeme se snažit komisaře doplnit například ze zaměstnanců krajských úřadů, městských úřadů, obrátil jsem se na dobrovolné hasiče,“ komentuje.

Lidem, kteří mají karanténu, ale přijdou volit klasicky, hrozí správní řízení

Část komisařů má obavy, že budou přímo do klasických volebních místností chodit i nemocní nebo lidé v karanténě, i když pro ně ministerstvo připravilo alternativní možnosti volby a ke klasickým urnám nesmí. Situaci diskutují třeba v Dobrušce.

„On poruší karanténní opatření, ale my nedostaneme jejich soupis, takže nebudeme vědět, kdo by k volbám měl přijít. Dostaneme pouze informace o těch, kteří odvolili ve zvláštních volebních komisích, aby se nevolilo dvakrát,“ konstatuje tajemník Městského úřadu v Dobrušce Jan Šťastný.

Podle resortu vnitra by na takové voliče čekalo správní řízení, protože by porušili zákon o ochraně zdraví. Speciální režim teď mají kvůli koronaviru také statistici. Povinné mají při práci roušky a ten, kdo může, pracuje z domova. „Máme klíčové zaměstnance, kteří se podílejí na zpracování výsledků voleb rozděleny do týmů, které by se neměly vzájemně potkávat,“ vysvětluje první místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

A stejně jako své záložní komisaře mají volební komise, má své lidi také statistický úřad. Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu se uskuteční v pátek a sobotu 2. a 3. října. Lidé v karanténě budou moci speciálními způsoby odvolit už ve středu 30. září nebo ve čtvrtek 1. října.