Solidární fond rozdal mezi vojáky a jejich rodiny přes půl milionu korun

Vojenský fond solidarity loni pomohl vojákům či jejich rodinám v nouzi 650 tisíci korunami. Částku tvořily finanční dary pro vojáky s rodinami, jež postihlo těžké zranění, vážné onemocnění, náhlé úmrtí či živelní pohroma, a pak dary pro nezaopatřené děti, které ztratily rodiče. K využití měl víc než třináct milionů, v současnosti disponuje bezmála šestnácti.

Myšlenka založení Vojenského fondu solidarity vznikla v roce 2015 po úmrtí pětice českých vojáků v Afghánistánu. Jeho účelem je pomáhat vojákům nebo jejich rodinám v těžkých životních situacích. Primárně podporuje nezaopatřené děti vojáků, kteří zahynuli nebo jsou tělesně postiženi kvůli zranění při plnění služebních povinností.

Fond loni například věnoval 300 tisíc korun pětadvaceti nezaopatřeným dětem z vojenských rodin. Přijal dvanáct nových oficiálních žádostí o pomoc, podpořil šest vojenských rodin. Vojákovi s těžkým onemocněním například pomohl téměř osmdesáti tisíci, když hradil hypotéku po dobu jeho pobytu v léčebném zařízení, vojákyně na nákup nového zařízení domu po požáru obdržela 130 tisíc korun, rodině vojáka s těžce zdravotně postiženou dcerou byla uhrazena léčba za zhruba 95 tisíc korun.

Do fondu loni přispěli patnácti tisíci dary individuální a firemní dárci, organizace a sdružení, což je o patnáct procent více než v roce 2018. Fond evidoval bezmála tisíc pravidelných dárců. Na podporu fondu se loni uskutečnila řada sbírek a společenských a kulturních akcí.

Nejvýznamnější sbírka – sbírka ke Dni válečných veteránů – poprvé vynesla více než milion korun, řekla předsedkyně výboru fondu Lenka Šmerdová. Připomněla, že ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) první prosincový týden loňského roku vyhlásil týden solidarity. „Podpořily nás vojenské státní podniky. Také jsme se snažili soustředit na příběhy jednotek, které pomohly veřejnosti,“ uvedla.