Psy jsme museli chladit, někdy zvládli pracovat jen několik minut, říká český kynolog, který pomáhal v Bejrútu

„Psy jsme museli kvůli vysokým teplotám chladit,“ popisuje kynolog, který pomáhal v Bejrútu (zdroj: ČT24)

Při záchranné misi v Bejrútu dokázali psi vyhledávat v troskách oběti někdy jen několik minut, říká hasič a kynolog z Ústí nad Orlicí David Hynek, který na místo vyjel společně s českým týmem. Zvířata podle něj měla problém se aklimatizovat a často se přehřívala. Do Libanonu Hynka povolali ve chvíli, když s dětmi vyrazil na houby, přesto nezvažoval, jestli se cesty zúčastnit. „Je to zkrátka naše práce,“ říká.

„Když jsme doletěli na místo, byla problémem změna klimatických podmínek,“ popisuje Hynek. Jeho pes Darren, čtyřletý německý krátkosrstý ohař, měl v prvním dnu problém se aklimatizovat tak, aby mohl stoprocentně pracovat. „V místě nasazení docházelo k přehřívání psů. Teploty tam byly kolem 35 stupnů Celsia ve stínu,“ popisuje. Proto musel, stejně jako ostatní psovodi, zvíře často chladit.

„Byly chvíle, kdy psi mohli pracovat bez problému třeba i patnáct minut v kuse, ale dostali jsme se i do situací, že byli unavení během pár minut,“ vysvětluje Hynek náročnost zásahu. „Proto je tam celý tým psů, kteří se vystřídají,“ dodává.

Problémem byl i náročný terén. „Byly to úplně jiné typy trosek, než jaké jsme zvyklí prohledávat tady v Čechách,“ říká psovod. Před rozpálenými povrchy a ostrými předměty měly psy v sutinách chránit speciální botičky, které patří do základní kynologické výbavy. „I přes ně ale došlo k několika drobným poraněním psů,“ říká Hynek.

Odvedli jsme dobrou práci, říká kynolog

Exploze 2750 tun dusičnanu amonného, který byl v přístavu v libanonské metropoli uskladněný, připravila o život zhruba 180 lidí, kolem 6000 lidí bylo zraněno. O domov po výbuchu přišlo asi 300 tisíc lidí.

Čtyři desítky českých specialistů byly vyslány na vyprošťování zavalených lidí ve středu 5. srpna. Ve skupině byli kromě hasičů a kynologů se psy také statik či lékař. Zpátky do Česka přiletěli 11. srpna.

Hynek byl na misi povolán zrovna ve chvíli, kdy se svými dětmi vyrážel na houby. O tom, že by do libanonské metropole neodletěl, ale podle svých slov ale vůbec nepřemýšlel. „Je to zkrátka naše práce,“ říká.

Balení na cestu bylo podle Hynka velmi rychlé. „Mám připravenou tašku, kde mám předpřipravené vybavení, ale je tam vždy potřeba něco doplnit podle daných podmínek, kam vyjíždíme nebo jaké je počasí,“ vysvětluje.

Tým českých kynologů dostala v Bejrútu k prohledání sektor o velikosti 85 tisíc metrů čtverečních, který byl do 300 metrů od epicentra. V troskách ale během svých záchranných prací nenalezli nikoho živého.

„Samozřejmě nejlepší verze by byla, kdyby se našel někdo živý,“ říká Hynek. Z Libanonu ale ani tak neodjížděl s pocitem zmaru. „Jako tým jsme tam odvedli práci, která nám byla přidělena. Osobně si myslím, že byla odvedena velmi dobře,“ uzavírá.