Elektronické dálniční známky by mohlo prodávat více firem. Úřady už jednají s dalšími zájemci

Události: Prodej elektronických známek (zdroj: ČT24)

Státní Fond dopravní infrastruktury uvažuje o otevření trhu s prodejem elektronických dálničních zámek i dalším komerčním firmám. Výsadní právo teď mají vítězové tendru Česká Pošta a benzinové stanice Čepra. S novými zájemci začal úřad jednat ve středu, prodej elektronických vinět začne v prosinci.

Od ledna čekají systém dálničních kupónů velké změny. Papírové známky nahradí elektronické a s tím se změní i jejich kontrola. Teď mají celníci na jejich zkontrolování u projíždějícího auta asi dvě vteřiny, orientují se především podle její barvy.

Nově bude klíčová registrační značka auta. Na dálnicích je budou vyhodnocovat
kamery například na mýtných branách. Koupit si elektronickou známku bude možné přes internet, na poště nebo benzinových stanicích firmy Čepro. Dohodnutá marže jsou dvě procenta.

V původním tendru stát požadoval, aby bylo otevřeno 300 fyzických distribučních míst, Česká pošta ale zřejmě nabídne ještě výrazně víc, teď se řeší přesný počet. „Čekáme na podmínky Státního fondu dopravní infrastruktury, aby řekli, jaké jsou technické specifikace. Podle toho to bude buď na všech pobočkách České pošty nebo na tisícovce vybraných,“ říká mluvčí Matyáš Vitík.

Zájem o prodej známek ale mají i další subjekty. Jsou mezi nimi i velcí hráči jak na trhu s pohonnými hmotami, tak i na internetu. Jejich zástupci ve středu začali vyjednávat o konkrétních podmínkách. „Jestli se nějaký komerční subjekt zapojí, velmi pravděpodobně to bude za nulovou marži,“ říká mluvčí Centra dopravních informačních systémů ministerstva dopravy Martin Opatrný.

Cena pro řidiče zůstane stejná

Elektronický systém se má spustit v prosinci. Původní návrh se kvůli ceně zrušil a vytváří se nový. O všem stále rozhoduje ředitel Zbyněk Hořelica, po kterém premiér žádal rezignaci.

Zatímco bývalý šéf resortu skončil, ten současný teď mluví o úsporách. „Z původního rozpočtu, který se pohyboval v těch dvou projektech někde kolem 1,1 miliardy, se budeme pohybovat na nějakých 600 až 700 milionech korun,“ uvádí ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Cena známky pro řidiče se spolu se zavedením nového sytému zvyšovat nebude, ta roční například stále vyjde na 1500 korun. Nově bude platit 365 dnů ode dne, kdy si ji řidič koupí. Auta na elektřinu, vodík a hybridy si ji pořizovat nemusí.